Kisorsolták a 11. Nemzeti Vágta előfutamain indulók sorrendjét

Bulvár, 2018.09.05

Kisorsolták szerdán a 11. Nemzeti Vágta előfutamain versenyző 72 település sorrendjét, amely alapján szeptember 15-én rajthoz állhatnak lovak és lovasaik a fővárosi Hősök terén.

Gőz László, a Nemzeti Vágta technikai igazgatója az eseményen elmondta, hogy a fővárosi futamokra idén 16 vidéki elővágta dobogósai kerültek be, akik azokkal együtt, akik közvetlenül a budapesti versenyre való nevezéssel jutottak be, a szombati előfutamokon, majd a másnapi középfutamokon mérhetik össze gyorsaságukat.

Kedves Gyula történész beszámolt arról, hogy 2018-ban a Nemzeti Vágta történelmi arca a 200 éve született Görgey Artúr honvédtábornok lesz. "Ő volt a magyar, de talán a nemzetközi történelemnek is az utolsó hadvezére, aki még huszár módra, kivont karddal vezette harcra katonáit" - mondta.

Szotyori Nagy Kristófnak, a Magyar Lovasszövetség alelnökének, a Nemzeti Vágta versenyigazgatójának tájékoztatása szerint a Hősök terén felállított speciális pályán a kétnapos versenysorozat ideje alatt 72 magyarországi és határon túli település lovasa méri össze tudását az elő- és középfutamokon. Elmondta, hogy a Vágta futamait minden évben nagy érdeklődés kíséri a határon túli magyarság körében, ebben az évben Muravidéken, Felvidéken, a Vajdaságban és Erdélyben is megrendezték az elővágtákat.

Az eseményen a korábbi évek hagyományainak megfelelően idén is lesz nemzetközi futam, amelyre 4 kontinensről érkeznek lovasok. A fiatal tehetségek számára újra megrendezik a Kishuszár Vágtát, lesz fogatvágta, hagyományőrző lovas felvonulás, kocsitolóverseny és parasport-bemutató is - tette hozzá.

Ebben az évben a gyerekek és a lovak kapcsolata a verseny központi témája, ennek jegyében szombaton lovas ügyességi versenyt rendeznek gyerekeknek, vasárnap pedig összesen 110, 8-14 év közötti lovas részvételével látványos felvonulást láthat a közönség.

A vasárnap esti döntőre a középfutamok öt leggyorsabb lovasa jut tovább, ahol már a 2018 leggyorsabb lovasa címért, a győztesnek járó ötmillió forintért, valamint az 1848-as vándorszablyáért futhatnak. A nemzeti lovas hagyományt felelevenítő rendezvény záró programja a méneshajtás lesz, amelyen negyven lovat hajtanak meg hortobágyi csikósok.

A Nemzeti Vágta előfutamait szeptember 15-én élőben követhetik a nézők a mediaklikk.hu/vagta honlapon, az M4 Sport csatorna pedig szombat este összefoglalót ad a versenyről. Szeptember 16-án a középfutamokat szintén a mediaklikk.hu/vagta oldal közvetíti, délután pedig a versenyek döntőit láthatják élőben a Duna Televízió nézői.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!