Klein Dávid és Suhajda Szilárd a hét közepén érheti el a K2 csúcsát

Bulvár, 2019.07.22

Klein Dávid és Suhajda Szilárd hétfőn megkezdte a csúcsmászást és a hét közepén érheti el a K2 csúcsát - olvasható a Magyar K2 Expedíció szervezőinek MTI-hez elküldött közleményében.

Mint írják, június elején vette kezdetét a Magyar K2 Expedíció, amelynek keretében Klein Dávid és Suhajda Szilárd három sikeres akklimatizációs kört követően kezdte meg a csúcsmászást. A céljuk, hogy a hét közepén feljuttassák a magyar zászlót a Föld második legmagasabb hegycsúcsára, a 8611 méteres K2-re. A hegymászók a Himalája egyik legveszélyesebb csúcsára oxigénpalack és teherhordók nélkül szeretnének feljutni első magyarként.

Klein Dávid és Suhajda Szilárd az utolsó akklimatizációs körét a múlt hét elején teljesítette, akkor 7400 méteres magasságig jutottak. A csúcsmászás során a tervek szerint először eltöltenek egy éjszakát a 6700 méteres magasságban elhelyezett kettes táborban, majd egy másik éjszakát a 7300 méteren elhelyezkedő hármas táborban, és végül a 8000 méteren, a négyes táborban eltöltött éjszakát követően indulnak a csúcsra július 25-én.

Az első három akklimatizációs kör sikeres volt és a K2 időjárási körülményei is támogatták a hegymászók céljait, az utóbbi egy hét azonban izgalmas fejleményeket tartogatott, hiszen a fent tartózkodó serpa hegymászók rendkívül mély hóról számoltak be. Mostanra azonban biztossá vált: a csúcsmászást néhány napon belül megkísérlik a magyarok, látva az időjárási ablakot, ami szélcsendet és csapadékmentes légkört jelent - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!