Minden, amit a kutyaallergiáról tudni érdemes

Bulvár, 2021.12.17

Bizony, nemcsak az emberek, de a kutyák életét is megnehezítheti az allergia.

Biozoo Esetükben azonban nem is olyan könnyű felismerni a jelenséget, ráadásul sokszor allergiaként diagnosztizálnak olyan problémákat is, amelyek valójában nem is azok.

A BioZoo.hu támogatásával most minden olyan információnak igyekszünk utánajárni, amely rendelkezésre áll a kutyaallergiával kapcsolatban.

A kutyaallergia fogalma

Az allergia olyan tünet, melyet a kutya immunrendszerének túlzott működése idéz elő. Tulajdonképpen nem más, mint egy túlzott immunreakció, amely viszketést, bőrgyulladást, köhögést, tüsszentést, ritka esetben hányást vagy hasmenést idéz elő. A környezetben számos allergén anyaggal találkozhatnak a kutyák, ezek lehetnek természetes, mesterséges, szerves vagy szervetlen anyagok is. Ezekkel érintkezve, ezeket lenyelve vagy belélegezve hajlam esetén máris adott az allergiás reakció.

Mikor ilyen tünetet tapasztalunk kutyánkon, figyeljük meg jól, valóban allergiáról van-e szó. Sokszor ugyanis félrediagnosztizálják a betegséget, és például a pajzsmirigy-alulműködés jeleit bőrbetegségnek hiszik. A tévesen adott gyógyszerek pedig további kellemetlen tüneteket szülnek. Az allergia kialakulását számos dolog befolyásolja, így a táplálkozás, a környezet, a genetika és az állat immunrendszere is. Ezért lesznek egyes kutyák allergiások, mások pedig nem.

Ezek a leggyakrabban előforduló allergiatípusok

Az allergiás bőrgyulladás a környezetben lévő pollenek, gombák, atkák hatására lép fel. Jelen lehet mindig, de csak bizonyos időszakokban is. A bolhaallergia a bolha nyálára adott allergiás reakció. Korábban ez volt a leggyakoribb, mára már - a fejlett bolhariasztó készítményeknek köszönhetően - az ilyen esetek száma csökken.  

Az ételallergia meglehetősen ritka, ha azonban jelen van, akkor az év minden szakaszában tüneteket produkál a kutya. A legjobb kezelés rá az eliminációs diéta bevezetése. A nyers koszt alkalmazása jó megoldás lehet az allergének kiszűrésére. A BioZoo.hu kínálatában elérhető számos típusú barf kutyáknak, melyek támogatják a diétát.

Kontakt dermatitiszről akkor beszélünk, ha az állat valamilyen (többnyire mesterséges) anyaggal érintkezett, és az hirtelen fellépő, heves bőrreakciót váltott ki nála. Súlyos esetben (anafilaxia) akár halálos is lehet, így mindenképpen komolyan kell venni és a tünetek (csalánkiütés, légzési nehézségek, gyengeség, ájulás) észlelése esetén fel kell keresni az állatorvost.  

A kezelésre - a hagyományos, gyógyszeres terápia mellett - számos lehetőség van: a természetes eredetű, nyers ételek biztosításával, a környezet tisztán tartásával és a mesterséges anyagok kerülésével máris sokat tehetünk azért, hogy kutyánk ne szembesüljön az allergia kellemetlen tüneteivel.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!