De minek köszönheti népszerűségét, és hogyan fogyasszuk? Ennek járunk utána!
Egészséges? De még mennyire!
Az avokádó népszerűségét az emberi szervezetre gyakorolt számos pozitív hatásának köszönheti. Ezt bizonyítja, hogy gazdag vitaminokban (A-, B-, C- és E vitaminok), és bővelkedik ásványi anyagokban is (kálium, kalcium, vas, foszfor és magnézium). Összetevőinek köszönhetően csökkenti a koleszterinszintet, és kedvező hatást gyakorol a szív- és érrendszer működésére. Az avokádó nagy népszerűségnek örvend a húsmentes étrend követői körében, hiszen az emberi szervezet számára létfontosságú fehérjék forrása is egyben. Külön említést érdemel a gyümölcs magja, amely jótékony hatással van az emésztésre, és magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően fogyasztásával csökkenthető a daganatos megbetegedések kockázata. A mag szárítás és turmixolás után fogyasztható, kesernyés íze miatt érdemes gyümölcslébe vagy shake-be keverni.
Nem csak egészséges, de finom is!
Az avokádóból készül az egyik legnépszerűbb mexikói finomság, a guacamole, amely tulajdonképpen egy fűszeres krém. Tökéletes mártogatós chipsek és zöldségek mellé, de a közép-amerikai konyha számos ételében is megtalálható. Az avokádót vaj vagy margarin helyett akár kenyérre is kenheted, szeletelve pedig feldobhatod vele salátáidat.
Ápolja a bőrünket
Nem csak táplálkozásunkat teheti egészségesebbé, de magas E-vitamin tartalmának köszönhetően felhasználása a kozmetikai iparban is gyakori. Az avokádó hozzáadásával készült krémek óvják bőrünket az UV sugaraktól és a kiszáradástól, valamint gyógyírt jelentenek ekcéma és ízületi gyulladások esetén.
Hogyan fogyaszd?
Az avokádóhoz manapság hazánkban sem nehéz hozzájutni, a legtöbb szupermarketben megtalálható. Azonban a fogyasztás előtti hámozása és magozása már jóval nagyobb akadályt jelent a fogyasztók számára. Sokan sokféle technikára esküsznek, és az internet is tele van a különböző magozási technikák videóival. Ezek a mutatványok azonban nem éppen veszélytelenek. Csak az Egyesült Államokban évente több ezren szenvednek kézsérülést, mert késsel próbálták kiügyeskedni a magot a gyümölcshúsból. Szerencsére ezek a malőrök ma már megelőzhetők, ha beszerzünk egy kimondottan avokádó magozására és szeletelésére kifejlesztett eszközt, amely a feldolgozás minden fázisára biztonságos megoldást kínál.
(Webrádió)
Véleménye van? Szóljon hozzá!