Péntektől láthatja a nagyközönség a 10 hetes perzsa leopárdkölyköket az állatkertben

Bulvár, 2021.11.18

Péntektől láthatja a nagyközönség a 10 hetes perzsa leopárdkölyköket a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a hím- és nőstény állatok nevére csütörtöktől lehet szavazni az intézmény honlapján.

A perzsa leopárdkölyköket bemutató sajtóeseményen Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettese elmondta, hogy az állatkert megújítása nem áll meg, a leopárdok számára is otthont adó kifutó felújítása folyamatosan zajlik, a Fővárosi Önkormányzat mintegy 45 millió forintot adott a helyszín megújulásához. A beruházás a tervek szerint 2022 márciusára készül el, a felújítás eredményeként a terület a mozgássérültek számára is körbejárható lesz - tette hozzá.

Az állatkert részt vesz abban a programban, amely törekszik megmenteni a veszélyeztetett fajokat, így a perzsa leopárdokat is. A fajmentő programban számítani lehet arra a jövőben, hogy egy másik állatkert idővel jelentkezni fog, hogy az állatokat máshol szaporítsák a megfelelő génállomány megőrzése érdekében - mondta Szabó Roland, a Fővárosi Állat- és Növénykert operatív igazgatója.

A Fővárosi Állat- és Növénykert nagymacskákkal, ezen belül az Afrikában és Ázsiában is élő leopárdokkal régóta foglalkozik. Legnagyobb termetű alfajuk a perzsa leopárd, amely a Kaukázustól Pakisztánig őshonos. Ez egy veszélyeztetett nagymacska, amely 2003 óta folyamatosan él a városligeti intézményben - mondta Hanga Zoltán szóvivő.

A 10 hetes kölykök két hete kapták első oltásukat, amelyet csütörtökön egy ismétlő, kombinált vakcina beadása követett - tette hozzá.

Az érdeklődők csütörtök estétől hét napon át voksolhatnak a két leopárdkölykök nevére az budapesti állatkert honlapján. A nőstény állatra a perzsa Arya (jelentése: tiszteletre méltó), az Azara (jelentése: tűz, skarlátvörös), valamint az Azra (jelentése: szűz, ifjú hölgy) nevek kiválasztásával lehet szavazni. A hím kölyök párducra az arab és perzsa eredetű Amir (jelentése: uralkodó, vezér halhatatan), Azad (jelentése: független, kötetlen), valamint Aziz (jelentése: erőteljes) nevek közül lehet voksolni - mondta Hanga Zoltán.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!