Picasso-rajzot találtak a mester egy híres absztrakt festménye alatt

Bulvár, 2020.07.22

Picasso-rajzot fedeztek fel a 20. századi mester egy híres absztrakt festménye alatt, amikor a korszerű technológiai eszközökkel tüzetesen megvizsgálták az alkotást - számolt be róla kedden a livescience.com ismeretterjesztő portál.

A chicagói Művészeti Intézet kutatócsoportja által felfedezett rajzon egy kancsó, egy bögre és egy asztallapra vagy székre terített újság formái vehetők ki. A szakemberek az intézetben található festmény alapos vizsgálatakor találták meg a vázlatot. A kutatókat elsősorban az érdekelte, hogy hogyan vitte fel a festékrétegeket a felületre a festő és hogyan alakult ki a festmény gazdag textúrája.

A vizsgálathoz röntgenes és infrás képalkotó eszközöket is felhasználtak. Az eredményeket az SN Applied Sciences folyóiratban publikálták.

Picasso nem ritkán festett rá korábbi munkáira, de a korábbi alkotást általában beépítette az új kompozícióba. Ez esetben azonban egyszerűen egy vastag fehér festékréteggel lefedte a rajzot, majd arra festette rá 1922-ben az absztrakt csendéletet - számoltak be a felfedezésről a publikáció szerzői.

Hozzátették, hogy korábbi kompozícióinál nem találtak példát ilyen megoldásra. Azt is hangsúlyozták, hogy az elrejtett rajzot bizonyosan Picasso készítette, egy ehhez hasonló vázlatát őrzi is a göteborgi képzőművészeti múzeum.

A kubista korszakából származó Csendélet című festményt Picasso barátjának, a párizsi műgyűjtőnek, Gertrude Steinnek ajándékozta.

I
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!