Rangos szakmai szervezet élére került a fővárosi állatkert főállatorvosa

Bulvár, 2021.01.08

Sós Endrét, a budapesti állatkert főállatorvosát választotta elnökévé az Európai Állatkerti és Vadállatorvosok Szövetsége (EAZWV) - közölte a Fővárosi Állat- és Növénykert pénteken az MTI-vel.

Mint írják, a több mint hatszáz tagot számláló EAZWV az állatkerti és a vadállatokkal foglalkozó állatorvosok legjelentősebb szakmai szervezete Európában, célja pedig az, hogy elősegítse az állatorvostudomány vadállatokkal, állatkerti állatokkal kapcsolatos ágának fejlődését és a védelmükre irányuló természetvédelmi erőfeszítéseket.

Sós Endre 1995 óta a budapesti állatkert munkatársa és 2003 óta vezeti az intézmény állategészségügyi csapatát. Állattorvosi tanácsadóként vesz részt az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) elefántokkal foglalkozó szakmai bizottságának munkájában, valamint a vörös pandák és az ázsiai vadlovak európai tenyészprogramjában is. Az EAZWV szakmai tevékenységéhez az elmúlt években mint a szervezet alelnöke járult hozzá. Emellett Sós Endre a Magyar Állatkertek Szövetsége (MÁSZ) titkári, a Magyar Vad- és Állatkerti Állatorvosok Társaságának (MVÁÁT) alelnöki teendőit is ellátja.

A Fővárosi Állat- és Növénykert kiterjedt természetvédelmi tevékenységének egyik fontos része a vadállatmentés. Magyarországon őshonos, vadon élő, védett vagy fokozottan védett állatfajok olyan egyedei kapnak második esélyt, amelyek valamilyen okból emberi segítségre szorulnak. A sérült és beteg állatokat meggyógyítják, a legyengülteket felerősítik, az elárvultakat pedig felnevelik, ha már képesek segítség nélkül is boldogulni, visszajuttatják őket természetes élőhelyükre - emlékeztet a kommüniké.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!