Vizes vb - Budapest rendezheti a 2024-es rövidpályás úszó-világbajnokságot

Fina - Vizes VB 2017, 2017.07.17

Budapest rendezheti a 2024-es rövidpályás úszó-világbajnokságot.

Vizes vb - Budapest rendezheti a 2024-es rövidpályás úszó-világbajnokságot A vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség (FINA) a magyarországi 17. vizes világbajnokság alatt, hétfőn döntött arról, hogy a 25 méteres medencés vb-nek 2022-ben az oroszországi Kazany, két évvel később pedig a magyar főváros lehet a házigazdája.

Kazany részéről Vlagyimir Leonov, tatár sportminiszter, magyar részről pedig Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere írta alá az erről szóló megállapodást a FINA-val.

Ennek a döntésnek az eredményeképpen tovább bővült a Budapesten rendezendő vizes világesemények sora, ugyanis jövőre junior szinkronúszó-világbajnokságnak, 2019-ben junior úszó-világbajnokságnak ad otthont a Duna Aréna, 2020-ban pedig az úszók, vízilabdázók, szinkronúszók és műugrók Európa-bajnokságát rendezik meg a fővárosban.

Balog Zoltán hangsúlyozta, megtérül a befektetés, amelyet a kormány és a főváros vezetése is beletett a vizes sportokba, főként a "gyöngyszemnek" számító Duna Arénába, amely így nem egy egyszeri alkalomra készült el.

A rövidpályás világbajnokságok rendezésére tavaly szeptemberben kellett jelezni a pályázási szándékot, a végső megmérettetésre Hongkong, Tajvan, Oroszország és Magyarország maradt versenyben.

Gyárfás Tamás, a FINA alelnöke már korábban jelezte, amennyiben nem Budapest neve kerül elő valamelyik borítékból, akkor lemond posztjáról. Hozzátette, a fantasztikus Duna Arénának minél több nagy nemzetközi versenyre van szüksége ahhoz, hogy megfelelően kihasználják.

A most zajló világbajnokságról Cornel Marculescu, a FINA ügyvezető igazgatója elmondta, már néhány nap alatt bebizonyosodott, hogy a lehető legjobban döntöttek, amikor Budapest kapta meg a vb rendezését. Hozzátette, a helyszínek gyönyörűek, a szurkolók - akik rendre megtöltik a lelátókat - pedig fantasztikusak.

Seszták Miklós fejlesztési miniszter, a szervezőbizottság elnöke a bejelentés utáni sajtótájékoztatón köszönetet mondott a bizalomért, hogy Budapest újra bizonyítási lehetőséget kapott. Hozzátette, biztos benne, hogy 2024-ben is sikeres világbajnokságot tudnak majd rendezni, ehhez pedig minden alap megvan, hiszen kell infrastruktúra, illetve a tapasztalat is egy nagy világverseny szervezéséhez.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár kiemelte, ez egy újabb nagy lépés, mert a kormány 2010-ben azt tűzte ki céljául, hogy minél több nagy nemzetközi versenyt rendezzen Magyarország.

Fürjes Balázs kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos szerint a világbajnokságot nem önmagában a világbajnokság miatt rendezték meg, hanem mindaz, ami a vb-ért történik, Budapestet teszi még szebb, élhetőbb várossá. Megjegyezte, a Duna Arénát a terveknek megfelelően így is visszabontják, azaz 6500 néző várja majd a rövidpályás úszó-vb résztvevőit.

Gyárfás Tamás csak annyit mondott: "Maradok".

Bienerth Gusztáv, a Magyar Úszó Szövetség elnöke kijelentette, hogy a 2024-es rövidpályás úszó-vb elnyerése hatalmas siker, amelyért rengetegen dolgoztak, és méltó folytatása annak a sorozatnak, amely a jelenleg is zajló világbajnoksággal kezdődött.

"Ez Magyarország, a magyar emberek sikere, azoknak a sikere, akik elviselték a világbajnokság felkészülésének a gondjait. Kihasználtuk azt a lehetőséget, hogy itt van az úszóvilág vezérkara, hogy van egy momentum" - fogalmazott a MÚSZ elnöke. Hozzátette, ez a mai döntés részben annak is következménye, hogy a vb eseményei tökéletesen rendben zajlanak.
(MTI)

Galériánk

Vizes vb - Budapest rendezheti a 2024-es rövidpályás úszó-világbajnokságot Vizes vb - Budapest rendezheti a 2024-es rövidpályás úszó-világbajnokságot
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!