Vizes vb - Kapás és Késely döntős 1500 méter gyorson, Kozma továbbjutott, Hosszú visszalépett - DÉLELŐTTI ÖSSZEFOGLALÓ

Fina - Vizes VB 2017, 2017.07.24

Kapás Boglárka és Késely Ajna a keddi döntőbe, míg Kozma Dominik az esti elődöntőbe jutott a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon hétfő délelőtti előfutamaiból.

A magyarok közül elsőként a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka 100 méter háton a szám ötkarikás címvédőjeként volt érdekelt: a 28 éves sztár a második legjobb időt úszta. Azonban - ahogyan két évvel ezelőtt Kazanyban is tette - visszalépett a folytatástól, mivel 200 méter vegyes fináléját helyezi előtérbe, ahol világcsúcstartóként, abszolút favoritként várja a 18.54 órás startot. A 100 m hát elődöntő, illetve a 200 méter vegyes fináléja között mindössze fél óra van.

Őt Balog Gábor követte szintén 100 méter háton, egyéni csúcsától (54.06) jócskán elmaradva, 54.88 másodperccel futamában csak hetedik lett, összesítésben pedig 21. helyen végzett.

Sztankovics Anna 100 méter mellen egyéni legjobbjához képest (1:08.06) hat tizeddel rosszabbat úszott, ezzel futamában kilencedik, összesítésben pedig 25. lett.

"Nem igazán voltam tisztában vele, mi is nekem idén a reális cél, hiszen ebben az évben még nem úsztam 1:09 alatt. Éppen ezért a tavalyi évet vettük alapul, de most kiütközött, hogy nem tudtam annyit készülni, mint a többiek" - mondta Sztankovics.

Férfi 200 méter gyorson Kozma Dominik - aki vasárnap a bronzérmes 4x100 méteres gyorsváltó első tagjaként úszott egyéni, illetve csapat országos csúcsot - legjobbjához (1:46.68) közeli teljesítménnyel, 1:46.83 perccel harmadik lett, ez pedig összesítésben a nyolcadik helyre volt jó. Kozma Dominik a verseny után elmondta, továbbra is remek formában érzi magát, s reméli, a délutáni elődöntőben is hasonlóképpen jól tud majd szerepelni.

Ugyanebben a számban Bernek Péter 25. lett, a vegyes zónában elmondta, elégedett, ugyanis sikerült megközelítenie egyéni legjobbját (1:47.43), sérülését követően pedig ennél nem kívánhatott többet. Hozzátette, még nem állt össze tökéletesen az úszása, de bízik benne, hogy a 200 méter hátra ez is rendbe jön majd.

A hétfő délelőtti programot a női 1500 m gyors zárta, ahol Kapás Boglárka és Késely Ajna egymás mellett úszva harmadik, illetve negyedik helyen csapott célba.

A mindössze 15 éves Késely nagyon erősen kezdett, próbálta tartani a lépést honfitársával, de talán pont emiatt a végére elfáradt, így egyéni legjobbjától (16:11.25) jócskán elmaradva, 16:20.98-cal negyedik lett. Kapás jó versenyzéssel, 16:09.60-as idővel - ami még így is messze van 15:47.09-es, Kazanyban úszott országos rekordjától - harmadikként csapott célba.

A 24 éves Kapás, a szám 2015-ös kazanyi bronzérmese, a verseny után elmondta, még mindig benne van a vasárnapi nyitónapon úszott 400 méter, amelyet szíve szerint kitörölne az emlékezetéből. Hozzátette, ezen a távon már sokkal jobban érezte magát, elégedett volt a versenyzésével.

Késely Ajna az erős kezdésnek tudta be a gyengébb eredményt:

"Ez nagyon fájt, az utolsó 500 méteren már azért imádkoztam, hogy legyen vége. Nagyon eltaktikáztam az elejét, nem kellett volna Bogiékkal mennem. Olyan fantasztikus itt a hangulat, hogy az embert kicsit elviszi a hév, ez volt 400-on is, ahol iszonyatosan erősen kezdtem, meg kell tanulnom kizárni ezeket a dolgokat".

A női 1500 méter gyors döntőjét kedden rendezik. Hétfőn az esti programban így Kozma Dominik lesz érdekelt a 200 méter gyors első elődöntőjében 18.42 órától, míg ezt követően, a nap utolsó fináléjában Hosszú Katinka címvédőként, olimpiai bajnokként és világcsúcstartóként, a legjobb idővel várja a 200 méter vegyes döntőjét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!