Vizes vb - Nincs újabb magyar érem, Hosszú, Cseh és Kenderesi is döntős, három világcsúcs - ESTI ÖSSZEFOGLALÓ

Fina - Vizes VB 2017, 2017.07.25

Nem született újabb magyar érem a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokság keddi napján.

Női 1500 méter gyorson előzetesen Kapás Boglárkának volt esélye az éremszerzésre, s körülbelül 1200 méterig úgy tűnt, ez összejöhet neki, ekkor azonban spanyol, illetve olasz riválisa ellépett tőle, és be kellett érnie a negyedik hellyel. Kapás 16:06.27-tel ért célba, míg a szám másik magyar indulója, a mindössze 15 éves Késely Ajna 16.22.87-tel nyolcadikként végzett. A számot 15:31.82-vel az amerikaiak szupersztárja, Katie Ledecky nyerte, akinek ez volt a 12. világbajnoki aranyérme, amivel hazája női örökrangsorának élére ugrott.

"A legjobb időmmel meglett volna az ezüst, és tudom, hogy tudok jobbat, mint a legjobb időm. Emiatt kis hiányérzet van bennem, de mindent kiadtam, így büszke is vagyok magamra. Ez most világbajnoki negyedik helyre volt jó" - mondta Kapás, majd hozzátette, 800-on legjobbja környékén szeretne úszni, s addig "rendbe tenni" magát, bár mint megjegyezte, jelenleg nem tudja, mi a gond.

"A mellettem lévő lánnyal szerettem volna menni, de sajnos már korán elhúzott. Remélem, a váltóban jobban fogok teljesíteni, úgy érzem, rövidebb távon most jobban megy" - összegzett Késely.

Férfi 200 méter gyorson Kozma Dominik úgy állt rajtkőre a döntőben, hogy ezzel már mindenképpen pályafutása legjobb eredményét érte el ebben a számban, de még erre is rá akart tenni egy lapáttal, elképesztően erősen kezdett, 50 méternél világcsúcs részidőn belül fordult. Az utolsó hosszon végül rutinosabb ellenfelei megelőzték, azonban 1:45.54 perces országos csúcsot állított fel, Cseh László 2009-es 1:45.78-as idejét adta át a múltnak.

"Elvitt a szívem, ajándékot akartam, már csak a közönségnek is. Megtréfáltam a többieket, de ez lett a vége, ők rutinosabbak voltak. Legközelebb is ugyanezt fogom csinálni, csak be is fejezem" - mondta Kozma, majd hozzátette, azért kezdett nagy tempóban, mert félt, hogy nem tudja kiúszni magát, ha később kapcsol rá.

Hosszú Katinka ezúttal a 200 méter gyors elődöntőjében volt érdekelt. A háromszoros olimpiai bajnok klasszis tovább közelített 2015-ös országos rekordjához, 1:55.98-as ideje összesítésben az ötödik helyet jelentette.

"Lassan kezdtem, de az a lényeg, hogy döntőben vagyok. Nagyon szeretnék odaérni a dobogóra, de egyéni csúcsnak is örülnék már" - mondta Hosszú, majd megjegyezte, szeretné kiélvezni a világbajnokság minden pillanatát, amelyek hiányozni fognak neki a versenyek után. A bajai klasszis kitért rá, ebben a számban vb-n vagy olimpián egy ötödik hely a legjobbja, ezen szeretne javítani.

Férfi 200 méter pillangón a címvédő Cseh László és a szám olimpiai bronzérmese, Kenderesi Tamás fantasztikus hangulatú elődöntős futamban első és második helyen zárt, s összesítésben csak a japán Szeto Daija előze meg őket.

"Nagy tempót diktált az elején Chad (Le Clos), nekem az volt az ukáz, hogy vele kell menni. Rendben volt ez az úszás, de a döntőben sokkal jobb idő kell majd az éremhez, mert mindenkivel számolni kell" - nyilatkozott Cseh László.

"Érzékeltem, hogy a verseny első felében mentek a többiek rendesen, de ha jobban megúszom az első százat, az nem lett volna olyan jó érzés, mint így. Jó pályám van a döntőben, a 3-ason leszek, látni fogok mindenkit, aki számít" - értékelt Kenderesi.

A Duna Aréna közönsége öt percen belül két világcsúcsnak is tapsolhatott: a brit Adam Peaty 50 méter mellen tovább javította a délelőtti előfutamban úszott idejét, s áttörte a 26 másodperces álomhatárt: 25.95 másodperc az új rekord. Ezt követően a kanadai Kylie Jacqueline Masse női 100 méter háton a legrégebb óta fennállt női rekordot, a brit Gemma Spofforth 2009-es 58.12 másodperces, "cáparuhás" csúcsát adta át a múltnak 58.10-zel.

A versenynapot stílszerűen egy újabb világcsúcs, kedden már a negyedik zárta le: az amerikai Lilly King női 100 méter mellen két tizedet faragott a litván Ruta Meilutyte 2013-as 1:04.35-ös idejéből, az új csúcs: 1:04.13
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!