A Belgrád és Újvidék közötti mérővonat minden szerbiai rekordsebességet megdöntött

Gazdaság, 2022.01.24

Minden korábbi szerbiai vasúti sebességet megdöntött az Újvidék és Belgrád között közlekedő mérővonat a múlt hét végén, amikor óránkénti 201,5 kilométeres sebességgel száguldott a két város között.

A múlt héten kezdődött meg a Belgrád és Újvidék közötti gyorsvasút tesztelése, amelyhez a Deutsche Bahn német állami vasúttársaságtól kapott kölcsön mérővonatot Szerbia. A tesztelést minden nap 7 és 17 óra között végzik a vasúti pálya egy-egy szakaszán, a mérővonat ellenőrzi a vasúti sínek állapotát és az elérhető maximális sebességet.

A Belgrád és Újvidék közötti vasúti szakasz a Belgrád-Budapest gyorsvasút részét képezi, és elkészülte után a két főváros közötti több mint háromszáz kilométeres szakaszt a várakozások szerint kevesebb mint 3,5 óra alatt lehet majd megtenni a mostani nyolc óra helyett.

A Budapest és Belgrád közötti kétvágányú villamosított vasútvonal kiépítéséhez 350 kilométernyi vasúti szakaszt kell felújítani, ebből 166 kilométer Magyarországon, 184 pedig Szerbián halad át. A személyforgalom mellett ezen az útvonalon jelentős teherforgalmat lehet majd lebonyolítani. A tervek szerint így a Kína által a pireuszi kikötőbe behajózott, Nyugat-Európába szánt árut Szerbián és Magyarországon keresztül tudják majd a leggyorsabban szállítani. A tervek szerint a teljes felújítás és a korszerűsítés 2025-re fejeződhet be.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!