A Budapest Bank részvételével létrejön Magyarország második legnagyobb, univerzális bankcsoportja

Gazdaság, 2020.10.30

    A piaci szabályoknak és a vagyontörvény előírásainak egyaránt megfelelő tranzakció eredményeként létrejövő bankcsoport közvetlen hatással lehet a magyar piaci folyamatok alakulására és a reálgazdaság stabilitásának megőrzésére egyaránt. Az új bankcsoport a kompetitív előnyök, a csoportszinergiák és a méretgazdaságosság kihasználásával képes lehet megszilárdítani piaci pozícióját, jelentős kiszolgáló platform lehet a lakossági és a vállalati ügyfelek számára és hosszú távú növekedést, valamint jövedelmezőséget biztosít tulajdonosai számára - írták a közleményben.

A tranzakcióban részt vevő bankok az MTI-nek küldött közleményükben kiemelték: a tervek szerint indul a Magyar Bankholding Zrt., amely hamarosan megkezdi működését.

A Takarék Csoport, az MKB Bank Nyrt. és a Budapest Bank Csoport meghatározó tulajdonosai korábbi szándéknyilatkozatukat megerősítve írták alá erről a befektetési és szindikátusi szerződést, illetve döntöttek arról, hogy apportálják banki részesedésüket a közös holdingtársaságba.

A közlemény szerint a Magyar Bankholding Zrt. az idén dolgozza ki a három bank részletes fúziós ütemtervét, annak mérföldköveit és részletes üzleti stratégiát.

Amíg a Magyar Bankholding Zrt. új stábja a jövő megtervezésével és az első közös lépésekkel foglalkozik, addig a három bankban dolgozó szakemberek továbbra is gondoskodnak az üzleti tevékenység sikeres folytatásáról, az ügyfelek zavartalan kiszolgálásáról, az új fejlesztések, termékek és szolgáltatások bevezetéséről - tették hozzá.

A pénzügyi holding társaság az apport tényleges megtörténtétől kezdve prudenciális kontroll és csoportirányítási funkciókat lát el a három bankcsoport felett, valamint irányítja és levezényli a fúziós folyamatot.

A bankok egyelőre megőrzik jogi státuszukat, és önálló egységként, külön brandként működnek a későbbi integráció megtörténtéig, ugyanakkor az apport után közvetlenül megkezdik a közös működésből eredő szinergiák kihasználását.

A törvényi szabályozással összhangban az apportot követően nyilvános vételi ajánlatot kell tenni az MKB Nyrt. és a Takarék Jelzálogbank Nyrt. részvényeire.

Az ügyletet még jóvá kell hagynia a Magyar Nemzeti Banknak.

A Magyar Bankholding felsővezetése is megkezdi az operatív működést. A társaság igazgatósági elnöke Barna Zsolt, a vezérigazgatói feladatokat Vida József látja el, a szakemberek közösen irányítják majd a stratégiai tervezés munkáit. Az igazgatóság további tagjai Balog Ádám, Lélfai Koppány és Tajthy Attila.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!