A bukaresti képviselőház elutasította a román aranytartalék hazaszállításáról szóló törvénytervezetet

Gazdaság, 2021.04.27

A román parlament alsóháza ügydöntő jogkörrel kedden elutasította az aranytartalék hazaszállításáról rendelkező törvénytervezetet, amelyet Liviu Dragnea, a román ellenzéki szociáldemokraták volt elnöke terjesztett be.

A jogszabály drasztikusan korlátozta volna a román aranytartalék külföldön való tárolását. A jogszabály szerint a Román Nemzeti Bank legfeljebb az aranytartalék 5 százalékát tarthatta volna külföldön, míg jelenleg több mint 60 százaléka Londonban van.

Az előző években, amikor a szociáldemokratáknak többségük volt a parlamentben, a törvényhozás megszavazta a tervezetet. Klaus Iohannis államelnök 2019 novemberében visszaküldte a törvényhozásnak megfontolás végett. A tervezet tartalmával a jegybank vezetősége sem értett egyet, úgy vélte, hogy Románia nagyobb bizalmat élvez hitelezői körében, ha a tartalék nagyobb része Londonban van.

A képviselőház keddi voksolásán 173 képviselő szavazta meg az elnök felülvizsgálati kérelmét, 131-en ellene voksoltak egy tartózkodás mellett. Ezzel elutasították a Dragnea-féle törvénytervezetet. Romániának csaknem 104 tonna aranya van, ami a nemzetközi tartalékok mintegy 10 százalékát teszi ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!