A cseh gazdaság 2,0 százalékkal esett az első negyedévben

Gazdaság, 2020.06.30

Két százalékkal csökkent éves szinten az első negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) Csehországban - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) pontosított becslése alapján kedden Prágában.

A tavalyi utolsó negyedévhez hasonlítva a visszaesés 3,4 százalék. Az első, májusban megjelent becslések 2,2 százalékos éves, és 3,6 százalékos negyedéves visszaesésről szóltak.

A CSÚ szerint 2010 eleje óta ezek a legrosszabb negyedéves adatok. Az eredményt már erőteljesen befolyásolta a koronavírus-járvány, illetve a járvány terjedésének megakadályozása érdekében hozott gazdaságot is érintő megszorító intézkedések. Az első negyedévben például 3,9 százalékkal csökkentek a beruházások, ami két évtizede az eddigi legrosszabb eredmény. Gazdaságélénkítő tényezőként hatott, hogy márciusban a haztartások bevételei és fogyasztásai még mérsékelten emelkedtek. A háztartások egy főre eső bevételei még 2,9 százalékkal voltak magasabbak, mint egy éve.

Tavaly az utolsó negyedévben a statisztikai adatok szerint a cseh GDP 2,0 százalékkal emelkedett, negyedéves összehasonlításban a növekedés 0,4 százalékos volt.

Az első negyedévben a havi átlagjövedelem 35 658 koronát (481 383 forint) tett ki, éves összehasonlításban ez 0,7 százalékos növekedés.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!