A cseh jegybank októberben 79 millió eurót fordított a korona árfolyamának erősítésére

Gazdaság, 2022.12.07

A Cseh Nemzeti Bank (CNB) októberben 79 millió eurót fordított a korona árfolyamának erősítésére, illetve szinten tartására. A mostani intervenciós időszakban ez a legalacsonyabb havi összeg - derül ki a jegybank devizatartalékairól kiadott közleményből.

A május-októberi időszakban a jegybank 25,6 milliárd eurót fordított a korona árfolyamának erősítésére, ami a nemzeti bank áprilisi devizatartalékainak 15,9 százaléka - mutatott rá Jaromír Gec, a Komercní Banka elemzője. "A Cseh Nemzeti Bank bevatkozásaival támogatja a koronát, hogy annak árfolyama ne csökkenjen, s ne emelkedhessen a begyűrűző infláció. A jegybanktanács ezt az eszközt részesíti előnyben az alapkamat emelése előtt" - fejtette ki Jaromír Gec.

Petr Dufek, a Creditas Bank fő gazdasági szakértője szerint a korona a jegybank támogatása nélkül is jól tartotta magát. Szerinte a jegybank hozzáállása a devizapiachoz olyan "stabilizásicós tényező, amely elriasztja a spekulánsokat", akiknek eddigi próbálkozásai rendre kudarcot vallottak.

A CTK cseh hírügynökség által megszólaltatott elemzők egyetértettek abban, hogy a jegybank, tekintettel a magas devizatartalékaira még a jövő év első felében szükség esetén folytathatja az árfolyampolitikába történő beavatkozásait. "Ez a CNB számára is kedvező, mert megszabadulhat a túl magas devizatartalékaitól, amelyek nem hoznak sok hasznot neki" - jegyezte meg Petr Dufek.

A cseh jegybank legutóbbi prognózisa szerint az idén egy euró átlagos értéke 24,60 korona, jövő évben pedig 24,80 korona lesz. Kedden este a prágai tőzsdén piaczáráskor egy euróért 23,14 koronát adtak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!