A DOFER az idén 934 hektárra kötött dohánytermesztési és értékesítési szerződést

Gazdaság, 2022.06.27

A DOFER Dohányfermentáló Zrt. az idén a tavalyinál mintegy 15 százalékkal kisebb, 934 hektár, nagyrészt a Nyírségben található dohányterületre kötött dohánytermesztési és értékesítési szerződést - közölte a Continental Dohányipari Csoporthoz tartozó, a hazai dohánytermesztés mintegy harmadáért felelős társaság hétfőn az MTI-vel, miután lezárult a dohánypalánta-nevelési és ültetési időszak.

A szerződött terület csökkenése a társaság magyarázata szerint egy általános iparági tendencia, amely a költségek, azon belül is elsősorban az energiaárak és a munkaerő-költségek növekedésére vezethető vissza.

Kiemelték, az idei tavaszt a megszokottnál hidegebb, illetve fényszegényebb időjárás jellemezte, ennek ellenére a társaság által megtermelt és elültetett palántamennyiség teljes mértékben fedezi a 2022-re leszerződött területek igényeit. A szerződött területek legnagyobb részén, mintegy 90 százalékán mesterséges szárítású Virginia dohányt termesztenek.

Orosz Tibor, a DOFER Dohányfermentáló Zrt. fejlesztési vezetője a közleményben hangsúlyozta, az idei ültetési szezon a száraz időjárás miatt jelentős szakmai kihívást jelentett.

Füzi Csaba, a DOFER által megtermelt és feldolgozott dohányt elsődlegesen felhasználó Continental Dohányipari Zrt. vezérigazgatója a közleményben jelezte, hogy az energiaköltségek és a nyersanyagárak emelkedése a dohányiparban is érezhető. Hozzátette, hogy a dohánytermesztés magas kézimunkaerő-igénye miatt meghatározó szerepet tölt be a termesztési körzetekben élő lakosság foglalkoztatásában, a vidék népességmegtartó erejének fenntartásában.

A 26 évvel ezelőtt Hódmezővásárhelyen alapított Continental Dohányipari Csoport magyar családi tulajdonban álló magáncég, amely Európában működő több dohányipari vállalatot egyesít, jelenleg mintegy 700 dolgozót foglalkoztat. A cégcsoporthoz tartozik a szolnoki DOFER Dohányfermentáló Zrt., amely a dohány termeltetése mellett a dohánylevél-feldolgozás folyamatáért felel, valamint a több mint 130 éves sátoraljaújhelyi dohánygyár. A cégcsoport Olaszországban, Németországban, Romániában és Szlovákiában is rendelkezik leányvállalatokkal.

A Continental Dohányipari Csoporthoz tartozó DOFER Dohányfermentáló Zrt. egyetlen magyarországi dohányfermentálóként szerződéses dohánytermeltetéssel és elsődleges feldolgozással foglalkozik, amelynek keretében a hazai dohánytermesztés egyharmadát integrálja.

Nyilvános cégadatok szerint a DOFER Dohányfermentáló Zrt. 2021-ben 1,9 milliárd forint értékesítési nettó árbevételt ért el az előző évi 2,6 milliárd forint után. a társaság adózott eredménye 2021-ben 11,5 millió forint volt, szemben az előző időszak 44 millió forintjával.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!