A feldolgozóiparnak köszönhetően nagy lendülettel kezdte az évet az amerikai gazdaság

Gazdaság, 2019.01.24

A feldolgozóiparnak köszönhetően erőteljes növekedési lendülettel kezdte az évet az Egyesült Államok gazdasága a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet előzetes beszerzésimenedzser-index (BMI) kalkulációi alapján.

A feldolgozóipari teljesítmény a várakozást meghaladó mértékben növekedett az előzetes januári adatok alapján: a BMI értéke a decemberi 53,8 pontról 54,9 pontra emelkedett a várt csökkenés, 53,5 pont helyett. A decemberi 53,8 pont 15 havi mélypont volt.

A szolgáltatóipari BMI kisebb lett a decemberi 54,4 pontnál, 54,2 pontra, négy hónapja a legalacsonyabbra csökkent, de így is meghaladta a várt 54,0 pontot.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összevonásával kalkulált kompozit BMI előzetes értéke 54,5 pontra emelkedett januárban a decemberi 54,4 pontról, ami három havi mélypont volt. A piac 54,2 pontot várt januárra.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a visszaesését jelzi.

"Erőteljes, a tavalyi év második felének átlagánál alig kisebb lendülettel indult az évnek az amerikai gazdaság" - foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. "Az adatokból az szűrhető le, hogy az amerikai privátszektor alig látható hatással, nagy rugalmassággal fogta fel a részleges kormányzati leállás hatását. Nagyon kevés vállalat jelezte, hogy a leállás hátrányos hatással lett volna megrendeléseire."

Megjegyezte ugyanakkor, hogy mivel a BMI-felmérés nem terjed ki az állami szektorra, a kormányzati munka leállásának tényleges gazdasági hatását nem lehet a begyűjtött adatok alapján megbecsülni.

Chris Williamson szerint a januári felmérés adatai 2,5 százalékos éves gazdasági növekedést valószínűsítenek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!