A Fitch Ratings megerősítette Románia BBB mínusz szintű befektetési ajánlású sorolását

Gazdaság, 2021.04.24

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő megerősítette Románia BBB mínusz szintű befektetési ajánlású besorolását, akárcsak a negatív kilátású államadós-besorolást.

A nemzetközi hitelminősítő közölte, hogy a negatív kilátást azért erősítette meg, mert a román kormánynak a költségvetési egyensúlyhiányok megszüntetésére irányuló intézkedései bizonytalanok közép és hosszú távon, de a koronavírus-járványnak az ország pénzügyi helyzetére kifejtett hatásai is kiszámíthatatlanok. A Fitch emlékeztetett, hogy a román kormány adóügyi és makrogazdasági reformokat vállalt, de az adókonszolidáció rendszerint gyenge eredményeket hozott, a román költségvetés merev szerkezete a magas fix kiadások miatt pedig szintén akadályozhatja a vállalt célok elérését.

A Fitch Ratings szerint a BBB mínusz szintű befektetési ajánlású sorolás megerősítését egyebek mellett a többi országéhoz képest alacsonyabb államadósság, az egy főre eső GDP és az ország EU-tagsága indokolja, de ezeket a kedvező feltételeket gyengíti a többi országéhez képest magas államháztartási hiány és folyó fizetési mérleghiány.

A Fitch Ratings arra számít, hogy az idén GDP-arányosan 8,2 százalékra mérséklődik a román államháztartási hiány a tavalyi 9,2 százalékról. Az idei várható robusztus gazdasági növekedésből származó államháztartási bevételgyarapodást ellensúlyozza a járvány miatt megnövekedett kiadások - állapították meg. 2022-ben az államháztartási hiány 6,6 százalékra mérséklődhet, ami GDP-arányosan az államadósság 53,2 százalékra való emelkedését jelenti a 2020-ban jegyzett 47,3 százalékról. A Fitch Ratings arra számít, hogy a román gazdaság 2021-ben és 2022-ben átlagban 5,8 százalékkal fog növekedni, a többi hasonló besorolású ország 4,4 százalékos növekedési átlagához képest.

A múlt pénteken a Standard and Poor's nemzetközi hitelminősítő negatívról stabilra javította Románia államadós-besorolásának kilátásait, ugyanakkor megerősítette "BBB mínusz/A-3" szintű, befektetési ajánlású besorolását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!