A gumiabroncsipar képviselői aggódnak az európai adatbázis feltöltésére rendelkezésre álló idő miatt

Gazdaság, 2020.05.14

A gumiabroncsipar szakértői aggódnak amiatt, hogy elegendő lesz-e az idő 2021. május 1-jéig az Európai Energetikai Címkézési Adatbázis (European Product Database for Energy Labelling, EPREL) feltöltésére - közölte a Magyar Gumiabroncs Szövetség (HTA) csütörtökön az MTI-vel miután az Európai Parlament szerdán szavazott a gumiabroncsok címkézésről szóló rendeletről.

Hangsúlyozzák, az Európai Gumiabroncs- és Gumigyártók Szövetség (ETRMA) részletekbe menően támogatja az új szabályozást, különösen az Európai Energetikai Címkézési Adatbázis (European Product Database for Energy Labelling, EPREL) továbbfejlesztését. A nyilvánosan elérhető, a gumiabroncsok teljesítményét regisztráló adatbázis feladata az információáramlás elősegítése a gyártók és hatóságok, valamint a piacfelügyeleti szervek között.

A közleményben Fazilet Cinaralp, az Európai Gumiabroncs- és Gumigyártók Szövetsége főtitkára elmondta, nem egészen egy év alatt 120 ezer különböző abroncsra vonatkozó adatbázis feltöltéséről van szó. Félő, hogy nem lesz elegendő idő a zökkenőmentes átállásra úgy, hogy egyidejűleg egy sor új követelménynek is meg kell felelni - kommentálta az iparág aggodalmát a főtitkár.

Az Európai Gumiabroncs- és Gumigyártók Szövetsége (ETRMA) 4400 vállalatot és 370 ezer foglalkoztatottat képvisel az Európai Unióban. Az ETRMA-tagok értékesítési volumene az iparág teljes globális értékesítésének 70 százalékát teszi ki, a szektor 10 vezető vállalatából 7 ETRMA-tag. A tagok éves forgalma 2019-ben 75 milliárd euró, exportja 10,1 milliárd euró volt. Az Európai Unióban és a tagjelölt országokban 86 gumiabroncs gyártóüzem és 16 kutató-fejlesztő (K+F) központ működik.

Az ETRMA hazai tagszervezete, a Magyar Gumiabroncs Szövetség (Hungarian Tire Association - HTA) 2011-ben alakult meg hét magyarországi gyártókapacitással, illetve képviselettel rendelkező nemzetközi gumiabroncsgyártó vállalat részvételével.

A gumiabroncsipar a magyar gazdaság egyik legdinamikusabban fejlődő ágazata. Magyarországon az iparág 7 vállalata - az Apollo-Vredestein, a Bridgestone, a Continental, a Goodyear, a Hankook, a Michelin és a Pirelli - képviselteti magát önálló nagykereskedelmi egységgel, közülük 4 cég hazai gyártókapacitással is rendelkezik, és folyamatosan fejleszt.

Az ágazatban foglalkoztatottak száma folyamatosan nő, közvetlenül mintegy 6600 fő, közvetve pedig több mint 15 ezer fő. A szövetség becslése szerint a magyar gumiabroncs-iparág a GDP 1,5-2 százalékát állítja elő. Az ágazat belföldi értékesítésének és exportjának értéke tavaly már meghaladta az 530 milliárd forintot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!