A GVH 126 millió forint bírságot szabott ki egy cseh online lámpakereskedőre

Gazdaság, 2024.05.31

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának megsértése miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa 126 millió forint bírságot szabott ki a lampak.hu világítástechnikai webáruházat üzemeltető cseh cégre - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel, miután lezárta a versenyfelügyeleti eljárást a vállalkozással szemben.

A tájékoztatás szerint a lampak.hu webáruházat üzemeltető Donoci s.r.o. csehországi székhelyű vállalkozás megtévesztő árfeltüntetési gyakorlatot folytatott, és a weboldalon megjelenő sürgető üzenetekkel is megtévesztette a fogyasztókat.

Ismertették, a cseh vállalkozás 2020 augusztusától kezdődően több módon is tisztességtelenül torzította a vásárlók ügyleti döntéseit. Nem igazolta, hogy a weboldalán nyújtott akciók előtt ténylegesen alkalmazta-e az eredeti árként feltüntetett árat, sőt sok esetben folyamatosan az akciósnak fenntüntetett árakat alkalmazta, így azok nem valódi megtakarításokat, árkedvezményeket jelöltek.

Az egyes termékek népszerűsítése során valótlan tájékoztatást adott a termékek iránti keresletről, mivel nem a fogyasztók számára releváns hazai keresleti adatokat ismertette. Emellett sürgető üzeneteket jelenített meg a weboldalán, például a termékek árkedvezménnyel elérhető időtartamának korlátozottságára hivatkozva.

A vállalkozás ezen felül két terméket magasabb áron kínált ajándékkal, mint anélkül, vagyis a csomagajánlat tartalmazta az "ajándék" értékét, amely ezáltal a gyakorlatban elvesztette ezen minőségét - sorolta a GVH közleményében.

A vállalkozás az eljárás során végig együttműködött a nemzeti versenyhatósággal, elismerte a jogsértést és jogorvoslati jogáról is lemondott, továbbá komplex megfelelési csomagot vállalt. A cég együttműködő hozzáállását és korrekciós lépéseit mérlegelve a GVH Versenytanácsa jelentős mértékben csökkentette a kiszabott bírság összegét, így végül 126 millió forintos bírságot rótt ki a cégre - tájékoztattak.

A vállalkozásnak a bírság befizetését hat hónap alatt egyenlő részletekben kell teljesítenie.

A Gazdasági Versenyhivatal a közleményben felhívta a vállalkozások figyelmét, hogy a versenyhatósági eljárás során számos együttműködési lehetőség áll a vállalkozások előtt, amelyek igénybevételével jelentősen csökkenthetik az eljárás végén kiszabandó bírságot, és bizonyos esetekben, például megfelelő kötelezettségvállalás benyújtása esetén akár még a jogsértés megállapítását is elkerülhetik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!