A GVH 4,4 millió forintra bírságolta az ETS GmbH-t

Gazdaság, 2018.12.17

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hatósági jóváhagyás előtt végrehajtott összefonódásért 4,4 millió forintra bírságolta az ETS Efficient Technical Solutions GmbH-t - közölte a hivatal hétfőn az MTI-vel.

A GVH közlése szerint az ügy előzményét az ETS által 2018 júniusában benyújtott összefonódás-bejelentés képezte, amely alapján a hivatal megállapította, hogy a TGS Engineering Kft. megszerzése nem csökkenti jelentős mértékben a versenyt. A hivatal ezért hatósági bizonyítvány kiadásával tudomásul vette az épületgépészeti szolgáltatások piacát érintő tranzakciót.

Hozzátették, az összefonódás bejelentése alapján azonban egyúttal az is felvetődött, hogy az ETS már a versenyhatóság döntése előtt megszerezte az irányítási jogokat, és ezzel megsértette a versenytörvényben szabályozott, a bejelentés-köteles összefonódásokra vonatkozó végrehajtási tilalmat. A hatóság ilyen esetekben bírságot szabhat ki akkor is, ha egyébként azt állapította meg, hogy a fúzió nem csökkenti jelentős mértékben a versenyt.

Kitértek arra is, hogy a GVH törekszik a kiemelten hatékony és gyors ügyintézésre a fúziós eljárásokkal összefüggésben. Ennek érdekében az elmúlt években számos intézkedést vezetett be: külön fúziós vizsgálati egységet hozott létre, illetve csökkentette az elintézési határidőket. A hatóság fokozott figyelmet fordít az eljárási jogsértések kiszűrésére is, mert a végrehajtási tilalom tiszteletben tartása, valamint a vállalkozások által benyújtott adatok teljessége és hitelessége nélkülözhetetlen feltétele az összefonódások versenyhatósági ellenőrzésének. A végrehajtási tilalom 2014. július 1-jei bevezetése óta ez volt a hetedik ügy, amelyben a GVH ilyen jellegű jogsértést állapított meg, és bírságot szabott ki - közölte a hivatal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!