A GVH 540 millió forintos bírságot szabott ki biztonságtechnikai termékek forgalmazásának korlátozása miatt

Gazdaság, 2019.12.04

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 540 millió forintos bírságot szabott ki a Paradox biztonságtechnikai termékek (riasztóberendezések és kellékek) forgalmazásának korlátozása miatt - közölte a GVH szerdán az MTI-vel.

A hivatal megállapította, hogy a Paradox biztonságtechnikai termékek forgalmazását végző Paradox Security Systems Ltd. (Paradox Bahama), valamint magyarországi disztribútorai, a Power Biztonságtechnikai Kereskedelmi Kft. (Power) és a Trióda Biztonságtechnika Zrt. (Trióda) közel 10 éven keresztül korlátozták az eszközök értékesítőinek versenyét.

A GVH a forgalmazási szerződések, a vállalkozások által tanúsított piaci magatartás és a rajtaütésen lefoglalt e-mailek, illetve más bizonyítékok alapján arra a következtetésre jutott, hogy a három cég megtiltotta a Paradox termékek külföldre történő értékesítését, valamint meghatározta a minimális telepítői árrés nagyságát, ami a viszonteladási árak közvetett rögzítését eredményezte. Ezen felül az érintett társaságok korlátozták a termékek értékesítését a világhálón a végfelhasználói árak internetes közzétételének megtiltásával.

A versenykorlátozó kikötéseknek köszönhetően a viszonteladók és a telepítők is magas árrést érhettek el a Paradox termékek értékesítésekor, amit végső soron a fogyasztók fizettek meg az eladási árakban. Ez a magas árrés pedig arra késztette a viszonteladókat és a telepítőket egyaránt, hogy más márkákkal szemben az érintett termékeket preferálják, azaz, ajánlják saját vevőiknek, akik az eszközök bonyolultsága, illetve a szükséges szakértelem hiánya miatt jellemzően a telepítők által ajánlott márkát választják.

A GVH által feltárt magatartások az európai versenyjogi szabályok értelmében különösen súlyos jogsértésnek minősülnek, ezért a hivatal jelentős (300 millió forint, illetve 240 millió forint összegű) bírságot szabott ki a Paradox Bahamára és a Powerre. A Triódára kiszabott bírságot ugyanakkor több mint 30 százalékkal csökkentették, mert az úgynevezett egyezségi eljárásban elismerte a jogsértést, továbbá önkéntes megfelelési programot vezetett be, amely biztosíthatja, hogy javuljon a vállalkozás munkavállalóinak versenyjogi tudatossága, így a jövőben elkerülhetővé váljanak a hasonló jogsértések - olvasható a GVH közleményében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!