A harmadik negyedévben 4,8 százalékkal nőtt a szlovén gazdaság

Gazdaság, 2018.11.30

A szlovén gazdaság 4,8 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva, mivel a beruházások növekedése nagyban ellensúlyozta az export jelentős csökkenését - közölte a szlovén statisztikai hivatal pénteken. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a szlovén bruttó hazai termék (GDP) 1,3 százalékkal bővült az előző negyedévhez képest.

A beruházások mértéke 13,4 százalékra nőtt az előző negyedév 7,2 százalékáról. Lassult azonban az exportnövekedés 5,7 százalékra az áprilistól júniusig tartó 9,1 százalékos növekedéshez képest. A belföldi fogyasztás 3,5 százalékos szinten maradt. Nem változott a végső fogyasztás sem, ugyanakkor a bruttó állóeszköz-felhalmozás 0,5 százalékponttal növelte a GDP-t.

Az export lassulása ellenére a külkereskedelmi többlet 1,7 százalékponttal járult hozzá a gazdaság bővüléséhez.

A harmadik negyedévben 2,8 százalékkal nőtt a foglalkoztatottak száma az előző év ugyanezen időszakához képest.

A jelentés szerint a magas növekedési ütem a harmadik negyedévben várható volt, ugyanakkor az előrejelzések lassulást mutatnak az utolsó negyedévben és 2019-ben, amelyet szakértők a globális kereskedelem összehúzódó hatásának tulajdonítanak.

Számos előrejelzés arra is figyelmeztet, hogy a szlovén gazdaság elérte a kapacitása határát, és a közel teljes foglalkoztatottság fokozatosan lassítja majd a növekedést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!