A harmadik negyedévben a várakozások felett nőtt a svájci GDP

Gazdaság, 2021.11.26

A harmadik negyedévben a várakozások feletti mértében javult a svájci gazdaság teljesítménye, elsősorban a vendéglátóipari ágazat nagyobb hozzájárulásának köszönhetően.

A szövetségi statisztikai hivatal pénteki jelentése alapján Svájcban a GDP az előző negyedévhez képest reálértéken, szezonális kiigazítással 1,7 százalékkal nőtt a második negyedévi 1,8 százalékos negyedéves növekedés után.

Elemzők alacsonyabb, 1,6 százalékos bővülést várak a harmadik negyedévre.

Éves bázison a harmadik negyedévben 4,1 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék, lassabban a második negyedévi 8,6 százaléknál, de felette a 3,2 százalékos elemzői várakozásoknak.

Összességében a svájci gazdaság bruttó hazai terméke az idei harmadik negyedében már egy százalékkal haladta meg a koronaválság által nem érintett utolsó bázist, a 2019-es negyedik negyedévit.

A nyár folyamán már jórészt nem voltak érvényben a vírusvédelmi korlátozások, így a gazdasági teljesítmény növekedéséhez leginkább a korábbi korlátozások által leginkább érintett ágazatok járultak hozzá. A vendéglátás hozzáadott értéke például 110,8 százalékkal emelkedett a harmadik negyedévben az előző negyedévihez képest, de a válság előtti bázistól ezzel együtt is jelentősen elmarad még. Az ágazat a második negyedévben 37,7 százalékos növekedést mutatott, az első negyedévi 45,5 százalékos csökkenés után.

A szórakoztató és szabadidő ágazati szolgáltatások hozzáadott értéke 24,5 százalékkal nőtt. A feldolgozóipar teljesítménye 2,0 százalékkal, a közlekedésé pedig 4,4 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben negyedéves bázison.

A kereskedelem hozzáadott értéke 3,9 százalékkal csökkent, ezen belül is a kiskereskedelemé 4,1 százalékkal. Ez a csökkenés azonban a "normális" szintre való visszatérést jelzi az előző negyedévi növekedésből, ami a korlátozások során elhalasztott kereslet pótlása következtében jött létre.

A lakossági fogyasztás 2,7 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben. A termékexport 2,3 százalékkal nőtt, a szolgáltatások exportja 2,2 százalékkal csökkent. Az import 3,1 százalékkal bővült, ezen belül a termékeké 3,2 százalékkal, a szolgáltatásoké 2,9 százalékkal.

Az egy évvel korábbit a lakossági fogyasztás 2,1 százalékkal haladta meg a harmadik negyedévben. A termékexport 8,8 százalékkal állt magasabban az egy évvel korábbinál, a szolgáltatásoké pedig 14,3 százalékkal. A termékimport 4,2 százalékkal, a szolgáltatások importja pedig 14,1 százalékkal emelkedett.
https://www.bfs.admin.ch/bfs/de/home/aktuell/medienmitteilungen.assetdetail.19484988.html
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!