A Hiventures csúcsbefektetésével válthat üzleti modellt a SmartFront

Gazdaság, 2021.04.26

Az MFB csoporthoz tartozó Hiventures startupokat célzó növekedési befektetési programjának eddigi legnagyobb önálló befektetésével, 900 millió forinttal válthat üzleti modellt a SmartFront.

A Hiventures hétfői közleménye szerint az innovatív felhőalapú üzleti megoldásait és vállalatirányítási rendszerét kifejezetten kis- és középvállalkozásoknak fejlesztő cég a befektetést a SaaS (Software-as-a-Service, szoftver mint szolgáltatás) modellre való átállásra, valamint technológiai és üzleti fejlesztésekre, az értékesítési és kiszolgálói kapacitások jelentős növelésére fordítja.

Az eddigi legnagyobb önálló startup befektetése révén a Hiventures növekedési finanszírozási programja egy olyan új modellre áll át, amelyben 3 millió euró, azaz 1 milliárd forint nagyságrendben is képes önálló tőkefinanszírozást biztosítani a legígéretesebb startupoknak, illetve növekedési fázisban lévő vállalkozásoknak. A mutatkozó piaci hiány pótlására és a változó igényekre reagálva mostantól a befektetés felhasználásának keretei is tágulnak, külföldi terjeszkedésre, így az ezzel együtt járó kinti költségekre is fordítható a forrás - közölték.

A 2011-ben alakult SmartFront Kft. a SaaS termékkategória növekvő népszerűségére alapoz. A cég saját fejlesztésű, web alapú SmartFront ERP vállalatirányítási rendszerét már sok hazai kkv használja, de az első lépéseket megtették a nemzetközi piacok felé is. A cég az ERP megoldás mellett leányvállalatán keresztül 2019-től értékesíti SmartBooks nevű havidíjas SaaS termékcsaládját, ami egyrészt webes könyvelő szoftvert kínál könyvelőirodáknak, másrészt ügyviteli rendszert a mikrovállalkozásoknak.

A közleményben Schramm Károly, a SmartFront alapító-ügyvezetője hangsúlyozta, a SmartBooks 2019-es kiadásával főképp a könyvelőirodákat, illetve az általuk könyvelt mikrovállalkozásokat célozták meg, de a piaci folyamatok a nagyobb üzleti szereplőknél is egyértelműen a SaaS-típusú megoldások térnyerését vetítik előre, ezért is szeretnének a megfelelő időben és mértékben felkészülni erre a trendre. Hozzátette, hogy a régi, telepített megoldásokat kiszorítják szoftverfronton a felhőalapú technológiák, másrészt a kkv-k robbanásszerű fejlődésen mennek keresztül a digitalizációban.

Szluha Dénes, a Hiventures növekedési programjának befektetési igazgatója jelezte, hogy a kockázati tőkebefektetői piacon az uniós startup források közelgő kimerülésével egyre kevesebb a rendelkezésre álló tőke. A tisztán piaci, magánbefektetői források még mindig a szükségesnél kisebb részét adják az elengedhetetlen finanszírozásnak.

A befektetési igazgató kifejtette: céljuk, hogy új lehetőségeket nyissanak meg további magyar, innovatív termékkel vagy szolgáltatással rendelkező és adott esetben külföldi növekedést tervező vállalkozások számára azzal, hogy már 1 milliárd forintig tudnak tőkefinanszírozást megvalósítani, akár önállóan, társbefektető nélkül is.

A szakember szerint bővül a Hiventures startup befektetési horizontja, további hasonló összegű finanszírozások várhatóak a tőkealap-kezelőtől a jövőben, és ennek eredményeképpen megvalósíthatóvá válnak olyan befektetések, amelyeket korábban a felső korlát miatt nem tudtak megtenni, bár az adott startupnak szüksége lett volna rá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!