A járműipar az idei think.BDPST konferencia kiemelt témája

Gazdaság, 2018.03.28

A digitalizáció, a közlekedés és a szállítmányozás fejlesztései, valamint az e-közlekedés és az önvezető autók témakörét vizsgálja a harmadik budapesti think.BDPST innovációs konferencia szerdán és csütörtökön.

A rendezvényt szervező Antall József Tudásközpont (AJTK) közleménye szerint több százmilliárd forintot jelenthet Magyarországnak a járműipari innováció, az átalakulás előtt álló ágazat a visegrádi országok gazdasági növekedésének kulcsterületévé válhat.

A közlemény idézi Magyar Leventét, a rendezvényt támogató Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkárát, aki szerdán, a fórum nyitónapján kijelentette: a V4-országok az európai gazdasági rendszer átalakulásának motorjai, ezért kiemelten fontos a régiós fővárosok közötti világszínvonalú közlekedési hálózat megteremtése.

Ennek érdekében Magyar Levente 10 éven belül egy gyorsvasúthálózat kiépítését szorgalmazta. Budapest legfőbb feladata, hogy régiót globális térben is sikeres, kiemelkedő innovációs lehetőségeket rejtő politikai tömörülésként helyezze föl a nemzetközi innovációs és gazdasági térképre - tette hozzá.

Antall-Horváth Veronika, az AJTK igazgatóhelyettese közös innovációs platformokat, folyamatos együttműködést szorgalmazott annak érdekében, hogy Magyarország és régió az autóipar technológiai fejlődésből a lehető legnagyobb részt vállalhassa. Hozzátette, hogy ennek egyik eszköze lehet a közös, régiós szintű felsőoktatás.

A think.BDPST idei díszvendége Dél-Korea, amely - mint írták - a visegrádi csoport egyik kiemelt globális partnere a politikai párbeszéd és a közös projektek területén. A távol-keleti ország fejlődése a V4-ek számára is példát jelenthet, a technológia-intenzív ipari beruházások területén pedig már most is számos lehetőség van az együttműködésre - tették hozzá.

A közlemény szerint a think.BDPST célja, hogy politikai, tudományos és gazdasági szereplők közreműködésével erősítse az üzleti, kormányzati és civil szféra közötti együttműködést a régióban, továbbá segítse Magyarország, a térség, valamint az Európai Unió innovációs lehetőségeinek újragondolását.

Az évenként megtartott rendezvény a V4 magyar elnökségének kiemelt eseménye. Kísérőrendezvényén, a think.BDPST Startup Expón ingyenesen látható 16 startup bemutatkozása, a Young Leaders' Forum (YLF) keretében pedig 30 fiatal innovátor, kutató és menedzser lép fel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!