A járvány két évvel ezelőtti kitörése óta a legkisebb számban növelték májusban a foglalkoztatottak számát az amerikai magánvállalatok

Gazdaság, 2022.06.02

Az idén májusban a járványvédelmi korlátozások két évvel ezelőtti bevezetése miatt bekövetkezett több milliós munkahelyvesztés óta a legkisebb mértékben növekedett a foglalkoztatás az Egyesült Államok gazdaságának privátszektoraiban az Automatic Data Processing, Inc. (ADP) személyzeti és nyilvántartási szolgáltatásokat nyújtó vállalat kimutatása szerint. A foglalkoztatottak számának a májusi növekedése már nagyjából megfelel a járvány előtti szintnek.     

Az Egyesült Államokban a magánvállalkozások májusban 128 ezer munkavállalóval növelték foglalkoztatottjaik számát, ami a legkisebb növekedés a 2020 márciusában a járványvédelmi korlátozások miatt bekövetkezett "nagy munkahelyvesztés" óta. Akkor áprilisban 19,56 millióval csökkent a foglalkoztatottak száma, majd a következő két hónapban 3,1 és 4,3 millióval nőtt. Azóta havi 200-800 ezer között mozgott a havi felvételek száma.

A felvett alkalmazottak számának májusi növekedése elmarad az előző havi 202 ezertől és az elemzők által várt 300 ezertől is.

A termelőiparban 24 ezerrel, a szolgáltatóipari szektorban 104 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, az építőiparban 2 ezerrel csökkent, a feldolgozóiparban 22 ezerrel nőtt, a bányászatban 5 ezerrel emelkedett. A szolgáltatóiparban a legnagyobb számban, 46 ezerrel az oktatási és egészségügyi ágazatban nőtt az alkalmazottak száma. Csökkenés csak az informatikai szolgáltatások terén volt, 2 ezres.

A több mint 500 alkalmazottat foglalkoztató nagyvállalatok 122 ezerrel járultak hozzá a növekedéshez, az 50-499 alkalmazottal dolgozó középvállalatok pedig 97 ezerrel. Az 1-49 alkalmazottat foglalkoztató kisvállalatok viszont 91 ezer alkalmazottat bocsátottak el.

"A szűkös munkaerőpiaci kínálat és a megemelkedett infláció következtében az alkalmazottak számának a havi növekedése közelebb került a járvány előtti szintekhez. A munkaerő-felvétel növekedési üteme minden iparágban mérséklődött, míg a kisvállalkozások továbbra is aggodalomra adnak okot, mivel nehezen tudnak lépést tartani az utóbbi időben fellendülő nagyobb cégekkel" - mondta Nela Richardson, az ADP vezető közgazdásza.
https://adpemploymentreport.com/2022/May/NER/NER-May-2022.aspx
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!