A jegybank csatlakozik az ENSZ felelős banki működést előmozdító kezdeményezéséhez

Gazdaság, 2020.02.11

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) támogatóként aláírja az ENSZ felelős banki működést előmozdító irányelveit, annak érdekében, hogy ösztönözze: minél több hazai hitelintézet konkrét, nyilvános és számonkérhető vállalásokat tegyen a fenntartható, zöld gazdaság finanszírozása terén - közölte a jegybank az MTI-vel kedden.

Azt írták, a lépés célja, hogy az MNB ösztönzésével, bátorításával minél több magyarországi bank is aláírójává váljon a környezet védelmét, a társadalmi fenntarthatóságot és a felelős vállalatirányítást célul kitűző ENSZ-dokumentum előírásainak.

A közlemény szerint az irányelv elvárja az aláíró bankok saját üzleti stratégiájának a fenntartható fejlődés céljaival való összhangba hozatalát, a társadalmi és környezetre káros jelenségek csökkentését, illetve a pozitív hatások erősítését. A kedvező környezeti és társadalmi hatások érdekében a hitelintézeteknek intenzívebben kell együttműködniük, konzultálniuk az érintettjeikkel - ügyfeleikkel, befektetőikkel, partnereikkel és az egyéb társadalmi szereplőkkel. Az irányelv elvárja emellett a megvalósítás folyamatos ellenőrzését, szükség esetén a célok felülvizsgálatát is.

Az elvárásokat írásban elfogadó hitelintézeteknek - az ENSZ szakértőinek lehetséges módszertani támogatása mellett - 18 hónapon belül át kell tekinteniük üzleti működésüket, hogy azonosítsák annak a környezetet leginkább befolyásoló elemeit. Ezután legalább két konkrét - a fenntarthatósági törekvésekkel, mint például a klímavédelemmel összecsengő - célt kell nyilvánosan kitűzniük, mellyel kapcsolatos haladásukat, eredményeiket is nyilvánosan kommunikálniuk szükséges. Ilyen megfogalmazható cél lehet például a fenntartható mezőgazdaság vagy éppen a zöld energiatermelés finanszírozása terén egy-egy konkrét, reális, de ambiciózus feladat teljesítése.

Az irányelvet eddig világszerte 130 hitelintézet - köztük több hazai hitelintézet anyabankja - is aláírta, de magyar piaci szereplő eddig még nem - közölte az MNB.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!