A korábban közöltnél nagyobb mértékben nőtt a román gazdaság az idei első fél évben

Gazdaság, 2021.10.11

Az idei első fél évben a korábban közöltnél nagyobb mértékben, 7 százalékkal nőtt a nyers adatok szerint a román gazdaság teljesítménye a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte hétfőn a román országos statisztikai intézet.

A statisztikai intézet augusztus közepén még 6,5 százalékos növekedésről számolt be. A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a bővülés 6,6 százalék volt a vizsgált időszakban a korábban közölt 6,2 százalékhoz képest.

A második negyedévben a román bruttó hazai termék (GDP) 1,9 százalékkal nőtt az első negyedévhez mérten, ami 0,1 százalékponttal magasabb az augusztus közepén közölt 1,8 százaléknál. Éves összevetésben a második negyedévben a román GDP a nyers adatok szerint 13,9 százalékkal bővült a korábban közölt 13 százalékhoz képest, míg a kiigazított adatok esetében 14,4 százalékos növekedést jegyeztek a korábbi 13,6 százalékhoz mérten.

A román kormány az idén 7 százalékos gazdasági növekedést remél. Az Európai Bizottság 7,4 százalékos, a Világbank 7,3 százalékos román GDP-bővülést valószínűsített 2021-re.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!