A korábbinál minimálisan kisebb globális gazdasági növekedést vár az idén az IMF

Gazdaság, 2021.10.12

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) az előző, júliusi prognózisához képest minimálisan kisebb világgazdasági növekedést jelez az idei évre kedden ismertetett előrejelzésében.

Az IMF a globális bruttó hazai termék (GDP) 5,9 százalékos növekedését jelzi 2021-re World Economic Outlook (WEO) világgazdasági prognózisában, amit jövőre 4,9 százalékos növekedés követ majd. Tavaszi prognózisa júliusban felülvizsgált változatában az idei évre 0,1 százalékponttal magasabb, 6 százalékos GDP növekedést, jövőre pedig a mostanival azonos, 4,9 százalékos növekedést jelzett az IMF.

Az IMF legfrissebb világgazdasági növekedési prognózisa szerint bár folytatódik a globális gazdaság helyreállása a tavalyi visszaesés után, de valamivel kisebb mértékű lesz a növekedés a pandémia újabb hulláma miatt.

A koronavírus-járványban már csaknem 5 millióan haltak meg, és az agresszív delta variáns térhódítása komoly egészségügyi kockázatot jelent, ami megakadályozza, hogy az élet teljes mértékben visszatérjen a normális kerékvágásba - írták.

Az IMF az áprilisban kiadott tavaszi WEO prognózisában 6 százalékos GDP-növekedést jelzett az idei évre és 4,4 százalékos növekedést 2022-re.

Az IMF rámutatott arra, hogy a globális gazdaság növekedésének eddig vártnál minimálisan kisebb bővülése néhány ország lassabb növekedésének a következménye, elsősorban a gyengébben teljesítő fejlődő országok kilátása lett kedvezőtlenebb a romló járványhelyzet miatt.

A globális GDP-növekedés visszafogásában ugyanakkor az is szerepet játszott, hogy a fejlett országok megsínylik a beszállításokban tapasztalt zavart és késedelmet. Mindezeket azonban részben ellensúlyozza a nyersanyagexportáló országok és térségek kilátásainak javulása.

Kedden ismertetett prognózisában az IMF a fejlett gazdaságokra a tavalyi 4,5 százalékos csökkenés után 5,2 százalékos GDP-növekedést jelez 2021-re, 0,4 százalékponttal kisebbet a júliusban becsültnél. A jövő évi növekedés várhatón 4,5 százalékos lesz, 0,1 százalékponttal nagyobb a júliusban vártnál.

Az Egyesült Államokban a tavalyi 3,4 százalékos csökkenés után az idén 6 százalékos lehet a GDP-növekedés, 1 százalékponttal kisebb a júliusban jelzettnél. 2022-ben 5,2 százalékos növekedés várható, 0,3 százalékponttal nagyobb az előző prognózisnál.

Az euróövezetben az idén 5 százalék lehet a GDP-növekedés, 0,4 százalékponttal nagyobb a júliusban becsültnél, amit 2022-ben 4,3 százalékos növekedés követhet, ami megegyezik a júliusban jelzettel.

A németországi GDP-növekedés az idén 3,1 százalék lesz, 0,5 százalékponttal kisebb a júliusban jelzettnél. A jövő évi várható növekedést viszont 0,5 százalékponttal fölfelé, 4,6 százalékra korrigálták a jelentés összeállítói.

A brit gazdaság hazai összterméke az idén 6,8 százalékkal nő, amit jövőre 5 százalékos növekedés követhet. Az idei előrejelzést 0,2 százalékponttal lefelé, a jövő évit viszont 0,2 százalékponttal fölfelé módosították az előző, júliusi jelentéshez képest.

A feltörekvő térségekben 6,4 százalékos lesz a GDP-növekedés az idén és 5,1 százalékos a bővülés jövőre. Az idei évi várható GDP-növekedést 0,1 százalékponttal fölfelé, a jövő évit 0,1 százalékponttal lefelé változtatták a júliusi becsléhez viszonyítva.
Kínában a tavalyi 2,3 százalékos GDP-növekedés után az idén 8 százalékos, jövőre 5,6 százalékos növekedést vár az IMF, mindkét évre 0,1 százalékponttal visszafogva becslését júliushoz képest.

Indiában idén 9,5 százalékkal, jövőre 8,5 százalékkal nő a gazdaság teljesítménye a kedden ismertetett új előrejelzés szerint, ami megegyezett a júliusi prognózissal.

Oroszországra az idei gazdaságnövekedési előrejelzést 0,3 százalékponttal, 4,7 százalékra javította, a jövő évit ugyanakkor 0,2 százalékponttal, 2,9 százalékra rontotta az IMF.

A világkereskedelmi forgalom az idén az előző prognózisban jelzett mértékben, 9,7 százalékkal nő, jövőre 0,3 százalékponttal kisebb mértékben, 6,7 százalékkal bővül.

Az olajár az idén a júliusban vártnál 2,5 százalékponttal nagyobb mértékben, 59,1 százalékkal nő, jövőre pedig 1,8 százalékkal csökken. A Brent, a Dubai Fateh és a WTI olajtípusok árának a számtani átlaga 2020-ban 41,29 dollár volt, az idén 65,68 dollár, jövőre pedig 64,52 dollár lehet.

Inflációs előrejelzését a fejlődő és a fejlett régiókra vonatkozóan egyaránt emelte az IMF. A fejlett régiókban az idén 2,8 százalékos, jövőre 2,3 százalékos lehet a fogyasztói árak emelkedése, az idei 0,4 százalékponttal, a jövő évi 0,2 százalékponttal magasabb az előző prognózisnál. A fejlődő régiókban az idén 0,1 százalékponttal magasabb, 5,5 százalékos, jövőre pedig 0,2 százalékponttal magasabb, 4,9 százalékos infláció várható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!