TV műsor

A magyar államadós-osztályzattal azonos besorolással látta el az MVM-et a Fitch Ratings

Gazdaság, 2021.06.22

A magyar államadósságra érvényben tartott osztályzattal azonos, "BBB" induló besorolással látta el kedden az MVM  hosszú távú deviza- és forintkötelezettségeit a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő a Londonban bejelentett intézkedéshez fűzve közölte azt is, hogy a legnagyobb magyarországi áram- és gázszolgáltató csoport új osztályzatának kilátása stabil.

A Fitch az ugyancsak "BBB" szintű magyar szuverén osztályzatra is stabil kilátást tart érvényben.

Az MVM első besorolásának bejelentéshez fűzött elemzésében a hitelminősítő közölte: az osztályzat tükrözi az MVM magas piaci részesedését és integrált helyzetét a magyar áram- és gázpiac különböző szegmenseiben.

A Fitch kiemeli azt is, hogy az MVM vállalatvezetésének 2025-ig szóló üzleti terve a cég kamat- és adófizetés, valamint leírások és értékcsökkenés előtt számolt alapszintű pénzügyi eredményéhez (EBITDA) mérve 2,5-szeres szorzóig terjedő nettóadósság-rátával számol.

A hitelminősítő szerint ez összeegyeztethető az MVM-nek most megadott "BBB" osztályzattal.

Az EBITDA-mutatóhoz mért nettóadósság-ráta 2020-ban - az előzetes adatok alapján - 1,4-szeres volt. Az MVM vezetése ambiciózus beruházási és felvásárlási tervek alapján számol a legfeljebb 2,5-szeres szorzó elérésével 2024-ben, és a Fitch Ratings véleménye szerint a vállalatnak van valamelyes rugalmassága ahhoz, hogy ha szükséges, e tervek visszafogásával vagy sajáttőke-finanszírozással tartsa az EBITDA-arányos nettó adósságot a kijelölt korláton belül - áll a hitelminősítő keddi londoni elemzésében.

A Fitch kiemeli, hogy az MVM hosszú távú osztályzata megegyezik a cég önálló adósprofil-minősítésével (Standalone Credit Profile, SCP), amely a Fitch Ratings nyilvántartási módszertanában "bbb".

Az MVM számára kedvező, hogy kézzelfogható támogatásra számíthat kizárólagos tulajdonosa, a szintén "BBB/stabil" besorolású magyar állam részéről, de ennek a kapcsolatnak jelenleg nincs hatása az MVM hosszú távú besorolására, mivel a magyar szuverén osztályzat és az MVM SCP-minősítése ugyanazon a szinten van - áll a Fitch Ratings elemzésében.

A Fitch két éve javította egy fokozattal a jelenleg érvényes, stabil kilátású "BBB"-re a magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az addigi "BBB mínusz"-ról.

A Fitch Ratings magyar szuverén besorolása megegyezik a Standard & Poor's pénzügyi szolgáltató csoport hitelminősítő részlege (S&P Global Ratings) által Magyarországra érvényben tartott államadós-osztályzattal.

A harmadik globális piacvezető hitelminősítő, a Moody's Investors Service jelenlegi "Baa3" magyar államadós-besorolása a Fitch Ratings és az S&P módszertanában "BBB mínusz"-nak - vagyis e két cég előző magyar szuverén besorolásának - felel meg, így a Moody's a másik két globális hitelminősítőnél egy fokozattal alacsonyabb besorolást tart érvényben Magyarországra.

A Moody's ugyanakkor tavaly szeptemberben felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az addigi stabilról a magyar szuverén osztályzat kilátását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!