A Magyar Bankholding ügyfeleinek két százaléka igényelte a moratórium meghosszabbítását

Gazdaság, 2021.10.27

A Magyar Bankholding három tagbankja, a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarék Csoport moratóriumban lévő lakossági és vállalati ügyfeleinek mintegy két százaléka igényelte a törlesztési moratórium meghosszabbítását október 1-jét követően, elsősorban gyermeknevelésre és jövedelemcsökkenésre hivatkozva - közölte a bankcsoport szerdán az MTI-vel.

A közleményben kiemelték: csak a tényleges pénzügyi nehézséggel küzdőknek javasolják a moratóriumban maradást, mivel a türelmi idő csak a kölcsön visszafizetésének elhalasztását jelenti, ám az időközben felhalmozott kamatot később meg kell fizetni.

Ginzer Ildikó, a Magyar Bankholding standard kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese a közleményben emlékeztetett arra, hogy a meghosszabbítást már csak október 31-ig lehet kérvényezni; azok az ügyfelek, akik addig nem nyilatkoznak a maradásról, automatikusan kikerülnek a moratóriumból.

A közlemény szerint a három pénzintézet összesített, moratórium alatt álló hitelállománya 2021 januárja és júniusa között közel 261 milliárd forinttal esett vissza. A tagbankok által nyújtott lakossági hitelek 33,3 százaléka esetén éltek az adósok a fizetési haladék igénybevételével 2021. június végére, míg ez az érték 2020 végén még 41,6 százalék volt. Hasonló változás érzékelhető a vállalati hitelek esetén: míg 2021 júliusáig a vállalkozások 21,8 százaléka maradt a törlesztési moratóriumban, 2020 végén a cégek 28,4 százaléka élt a fizetési moratórium lehetőségével.

A Magyar Bankholding azt is közölte: a teljes lakossági és vállalati hitelállománya 2021 első hat hónapjában közel hat százalékkal, azaz 298 milliárd forinttal emelkedett.

A Magyar Bankholding Zrt. hazai tulajdonú pénzügyi holdingtársaság, amely a Budapest Bank Zrt., az MKB Bank Nyrt. és a Takarék Csoport fúziójának megvalósítását célozza. A társaság 2020. december 15-én kezdte meg tényleges működését, miután a Magyar Nemzeti Bank engedélyének birtokában a három hitelintézmény meghatározó tulajdonosai a banki részvényeiket a közös holdingtársaságba apportálták.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!