A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 50 millió forint bírságot szabott ki a CIG EMABIT-ra

Gazdaság, 2020.03.27

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 50 millió forint bírságot szabott ki a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.-re (CIG EMABIT) a kezesi biztosításokkal kapcsolatban feltárt jogsértések miatt, emellett a jegybank elutasította a biztosító helyreállítási tervét és április közepéig új terv benyújtására kötelezte a társaságot.

Az MNB pénteki tájékoztatása szerint a január 6-án benyújtott helyreállítási terv elutasításának indoka, hogy az abban szereplő egyes lényeges adatok megalapozatlannak bizonyultak. Így a terv nem volt alkalmas annak érdemi alátámasztására, hogy a CIG EMABIT a jogszabály által előírt határidőben helyreállítsa a szavatolótőke-megfelelését.

Szavatolótőke-helyzetének rendezéséig a biztosító nem köthet új biztosítási szerződéseket, a régieket nem hosszabbíthatja meg, és nem fizethet osztalékot.

A jegybank a szintén pénteken publikált másik határozatában egyebek mellett kötelezte a CIG EMABIT-ot, hogy az olaszországi piacon végzett tevékenységéhez kapcsolódóan alakítson ki és működtessen olyan, a jogszabályoknak megfelelően támogató kárrendezési folyamatot, amelyben a beérkező kárigényeket megfelelően kezelik, a biztosítási szerződésekben vállalt kötelezettségeket teljesítik.

Az MNB jogsértéseket állapított meg a termékbevezetési folyamattal kapcsolatban is. Emellett a CIG EMABIT-nak át kell dolgoznia információs rendszerét és át kell alakítania belső kontrollrendszerét.

A jegybank a feltárt hiányosságok miatt szabta ki az 50 millió forint felügyeleti bírságot a biztosítóra. A bírság mértékét súlyosbította, hogy a CIG EMABIT irányítási, belső kontroll- és kockázatkezelési rendszernek alapvető hiányosságai voltak az olaszországi kezesi biztosításainál, a jogsértés huzamosabb ideig állt fenn, és mindez jelentősen késleltette a biztosító ügyfelei számára a szolgáltatások teljesítését.

Enyhítő körülmény volt ugyanakkor, hogy a biztosító megkezdte az MNB által feltárt hiányosságok egy részének korrekcióját - közölte a jegybank.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!