A Masterplast közgyűlése jóváhagyta a 6 milliárdos kötvénykibocsátást

Gazdaság, 2019.10.14

A Masterplast Nyrt. október 14-én megtartott rendkívüli közgyűlése jóváhagyta, hogy a társaság részt vegyen a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési kötvényprogramjában (nkp) - tette közzé a Masterplast hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A társaság a határozat szerint 6 milliárd forint névértékben, a névértékre vetítve maximum 10 százalékos túljegyzési lehetőséggel bocsáthat ki kötvényeket az nkp keretében. A forrást a vállalatcsoport finanszírozási struktúrájának optimalizálására használják.

A Masterplast szeptember elején jelentette be, hogy teljesítette az nkp programban való részvételhez szükséges hitelminősítési eljárást. Azt is közölte, hogy tervei szerint a kötvénykibocsátás november végéig megtörténik, a kibocsátást a Raiffeisen Bank támogatja.

A jegybank július 1-jén indította el a vállalatoknak szóló növekedési kötvényprogramját, melynek keretében az MNB forintban kibocsátott, legalább B+ minősítéssel rendelkező vállalati kötvényeket vásárolhat meg vállalatcsoportonként maximum 20 milliárd forint értékben. Az MNB szeptemberben vásárolt először vállalati kötvényt a 300 milliárd forint keretösszegű programban.

Az építőanyagokat gyártó Masterplast az év első hat hónapjában 50,58 millió euró bevételt ért el, ami éves összevetésben 11 százalékos növekedés, 2,06 millió eurós adózás utáni nyeresége 21 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

A Masterplast 100 forint névértékű törzsrészvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. A papír hétfőn 770 forinton zárt, ami 12 forinttal, 1,58 százalékkal magasabb az előző záróárnál. Az elmúlt egy évben a részvény legmagasabb árfolyama 780, a legalacsonyabb 595 forint volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!