A német GDP 3,3 százalékkal csökkent éves szinten az első negyedévben

Gazdaság, 2021.04.30

Németország hazai összterméke (GDP) 3,3 százalékkal csökkent az első negyedévben az egy évvel korábbihoz és 1,7 százalékkal az előző három hónaphoz képest - közölte pénteken a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis).

Az Európai Unió legnagyobb gazdaságának teljesítménye a koronavírus-járvány tavaly ősszel kibontakozott második és az év elején elindult harmadik hulláma miatt gyengült.

A járvány különösen a lakossági fogyasztást vetette vissza, a kiskereskedelem nagy részét leállásra kényszerítő korlátozások mellett azért is, mert sokan az előző negyedévre időzítették nagyobb beszerzéseiket, hogy kihasználják az év végével lejáró ideiglenes áfacsökkentést, amellyel a kormány a járvány gazdasági hatásait próbálta enyhíteni.

A kivitelre dolgozó iparvállalatok rendelésállománya ugyan már meghaladta a járvány előtti szintet - elsősorban a válságból gyorsan kilábaló Kínában mutatkozó erős kereslet révén -, de a globális csiphiány akadályozta a termelést a legfontosabb ágazatok közé tartozó autóiparban. Ezért az export csak kevéssé fékezte a gazdaság egészének visszaesését.

Tovább rontott a helyzeten, hogy az évek óta robbanásszerűen növekedő építőipart hátráltatta az utóbbi évekhez képest keményebb téli időjárás.

A német gazdaság így végül a negyedéves összevetésben 1,5 százalékos csökkenést valószínűsítő elemzői előrejelzéseket meghaladó mértékben csökkent a január-márciusi időszakban. A Destatis számításai szerint a járvány előtti utolsó negyedévhez, a 2019 október-decemberi időszakhoz képest 4,9 százalékkal csökkent a teljesítménye.

A kormány szerint a második negyedévtől javulnak a kilátások, feltéve, hogy nem kell tovább szigorítani a vírus terjedésének lassítását szolgáló korlátozásokat, és a járvány enyhülésével fokozatosan vissza is lehet vonni a gazdaság több területét befagyasztó intézkedéseket. Ebben az esetben a német gazdaság az év egészét tekintve 3,5 százalékkal növekedhet, és jövőre elérheti a járvány előtti szintet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!