A német kormány megvizsgálja a negatív betéti kamat korlátozásának lehetőségét

Gazdaság, 2019.08.22

A német kormány megvizsgálja a negatív betéti kamat korlátozásának lehetőségét - jelentették csütörtökön német hírportálok.

Olaf Scholz szövetségi pénzügyminiszter bejelentette: a tárca megvizsgálja, hogy "a szövetségi kormánynak van-e egyáltalán jogi lehetősége megvédeni a kisbefektetőket a negatív kamatoktól". Ez az elemzés bonyolult és hosszadalmas - mondta a miniszter.

A szociáldemokrata (SPD) politikus Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök, a koalíciós társ Keresztényszociális Unió (CSU) vezetőjének javaslatára reagál a vizsgálattal. Szerinte törvényt kell alkotni arról, hogy a bankok nem sújthatják negatív kamattal a 100 ezer euró (32,5 millió forint) alatti betéteket.

Olaf Scholz a Funke médiacsoport lapjai közös szerkesztőségének adott nyilatkozatában hangsúlyozta: nem találja "jó ötletnek", hogy a bankok "büntetőkamatot vetnek ki a folyószámlákon vagy megtakarítási számlákon tartott eszközökre", és örömmel tölti el, hogy Markus Söder egyetért vele.

A Süddeutsche Zeitung című lap a CSU és az SPD közötti ritka egyetértéssel kapcsolatban csütörtöki számában rámutatott, hogy az euróövezeti pénzintézeteknek 2014 júniusa óta kell fizetniük, ha az Európai Központi Banknál (EKB) helyeznek el pénzt. Az EKB 0,4 százalékos negatív kamatot számol fel ezért. Az euróövezeti bankoknak eddig évente 7,5 milliárd euróba került, hogy az EKB-nál "parkoltatják" szabad forrásaikat.

A teher nagyjából egyharmada a németországi bankokat sújtja, azért is, mert a németek az alacsony kamatok ellenére továbbra is jelentős összegeket tartanak bankbetétben magasabb hozamot ígérő megtakarítási formák, például részvényalapok helyett.

Azonban a nagyjából 1200 németországi bank és takarékszövetkezet közül csupán 115 alkalmaz negatív kamatot, és mindössze 30 hárítja át lakossági ügyfelekre is az EKB-nál fizetendő 0,4 százalékos büntetőkamatot, de csak 100 ezer euró felett.

A Süddeutsche Zeitungnak szakmabeliek elmondták, hogy nemigen várható változás, a bankok továbbra sem terhelik majd negatív kamattal a kisebb összegű megtakarításokat, mert nem akarják elriasztani ügyfeleiket vagy rontani arculatukat. Inkább az egyéb költségek, például a számlavezetési díj emelésére lehet számítani.

Mindennek alapján a negatív kamat alkalmazásának törvényi korlátozása "színtiszta populizmus" - értékelte a javaslatot Marcel Fratzscher, a berlini DIW gazdaságkutató intézet (Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung) vezetője a Süddeutsche Zeitung összeállítása szerint.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!