A Nemzetközi Beruházási Bank először ért el negatív kamatlábat hosszú távú finanszírozásban

Gazdaság, 2021.03.18

A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) 50 éves története során először ért el negatív, mínusz 0,05 százalékos kamatlábat hosszú távú finanszírozásban - közölte a pénzintézet az MTI-vel csütörtökön.

A negatív kamatlábat 190 millió román lej (csaknem 39 millió euró) összegű változó kamatozású kötvény 2 éves lejáratú kibocsátásával érték el. Az ügyletet a dublini tőzsdén jegyzik majd. A kibocsátást négy romániai nyugdíjalap vette meg - írták.

A közlemény szerint az NBB régi célja a negatív kamatláb. Nem tekintik ugyanakkor meglepőnek, hogy az áttörést román lej alapú tranzakcióval sikerült elérni, mivel - mint írták - következetesen dolgoztak a román kölcsöntőkepiacokon. Az első, 2015-ös ottani kibocsátás óta gyakran tértek vissza a román piacra, kiszolgálva a helyi befektetői közösséget - tették hozzá.

Az NBB szerint a román lej alapú változó kamatozású kötvény kibocsátása piaci rést tölt ki. Ilyen típusú pénzügyi eszközöket sem a bukaresti pénzügyminisztérium, sem a vállalati kibocsátók, sem más multilaterális fejlesztési bankok nem bocsátanak ki gyakran - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!