A nemzetközi idegenforgalmi bevétel 1700 milliárd dollár volt tavaly

Gazdaság, 2019.06.07

Tavaly jelentősen, 4 százalékkal, 1700 milliárd dollárra nőtt az idegenforgalomból származó bevétel globálisan, és ezzel már a hetedik egymást követő évben nőtt nagyobb mértékben, mint az áruforgalmi export (+3 százalék).

A madridi székhelyű Turisztikai Világszervezet (UNWTO) adatai szerint a globális idegenforgalmi bevétel a globális szolgáltatási export 29 százaléka, illetve a termékek és szolgáltatások exportjának 7 százaléka.

Ennek alapján az idegenforgalom a világ öt vezető gazdasági szektorának az egyike, a harmadik helyet foglalja el a vegyipari és az olajipari ágazat után, valamint az élelmiszer és az autógyártó ipar előtt.

Tavaly a legnagyobb mértékben, 7 százalékkal az ázsiai és csendes-óceáni térség idegenforgalomi bevétele nőtt, amelyet Európa (+5 százalék), a Közel-Kelet (+3 százalék) és Afrika (+1 százalék) követett.

Szűkebb lebontásban a legnagyobb mértékű, 9 százalékos növekedést Közép- és Kelet-Európa, valamint Északkelet-Ázsia érte el.

Tavaly a legtöbbet a kínai turisták költöttek külföldön, 277 milliárd dollárt, ami 5 százalékos növekedés 2017-hez képest. A második helyen az amerikaiak álltak 144 milliárd dollárral (+7 százalék), majd a németek következtek 94 milliárd dollárral (+1 százalék).
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!