A Novohrad-Nógrád Geopark is csatlakozott az UNESCO helyi termék programjához

Gazdaság, 2021.04.19

A Novohrad-Nógrád Geopark is csatlakozott az UNESCO Globális Geoparkok nemzetközi helyi termék programjához, amelynek célja a geológiai értékek és a helyi ízek közötti kapcsolatok bemutatása, a helyi gazdaság segítése - közölte az MTI-vel a program koordinátora hétfőn.

Nagy Júlia, az Innotime Hungary Kft. ügyvezetője a sajtóközlemény szerint azt mondta: a koronavírus-járvány utáni gazdasági újraindulás támogatása és a klímaválság kezelése érdekében a Novohrad-Nógrád Geopark is csatlakozott a Magma Geopark által 2015-ben elindított GEOfood programhoz, a világon 24. geoparkként. A csatlakozással megnyílt a lehetőség a helyi termelők és éttermek számára egy nemzetközi védjegy megszerzésére.

A GEOfood programban minden, a geopark területén működő kézműves terméket előállító termelő és étterem részt vehet.

A világ első, határon átnyúló UNESCO Globális geoparkja, a Novohrad-Nógrád Geopark 64 magyar és 28 szlovákiai település földtörténeti, régészeti, néprajzi, történelmi, kulturális örökségét ápolja és geológiai értékeit mutatja be.

A GEOfood védjegyet helyi élelmiszer előállítók, illetve éttermek is megkaphatják, és annak érdekében, hogy minél szélesebb kör számára elérhetővé tegyék, a geoparkkal szomszédos övezetre is kiterjesztették, így egész Nógrád megye közigazgatási területére.

Fontos kritérium, hogy az alapanyagoknak erről a területről kell származniuk. Kiemelték, hogy a termékek csomagolásán a csatlakozó termelőknek fel kell tüntetniük a geológiai adottságok és a termékek közötti kapcsolatot.

Az éttermek esetében alapvető elvárás, hogy legyen egy olyan szezonális vagy egész évben elérhető menüsoruk, amelyben az alapanyagok legalább fele a geopark területéről származik, a geológiai adottságokkal és a táj történetével, hagyományokkal való kapcsolódást az étlapon fel kell tüntetni.

Nagy Júlia emlékeztett rá, hogy 2020-ban Nógrád megye önkormányzata már elindította a veddanogradit.hu oldalt, amelynek célja a helyi termelők bemutatása és egy helyi vásárlói közösség kialakítása.

A programra időről időre felhívja a figyelmet a geopark is, a GEOfood programhoz kapcsolódóan pedig a kft. elindított egy országos kutatást is a kézműves és helyi termékek fogyasztásáról, hogy a kapcsolódó partnerek számára operatív tanácsokat tudjanak adni - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!