A Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítésében megkezdődött a második 3+ generációs blokk fizikai indítása

Gazdaság, 2019.02.20

A Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítésében - az ütemtervnek megfelelően - kedden megkezdődött a második, 3+ generációs, VVER-1200-as típusú blokk fizikai indítása.

A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a reaktor aktív zónájába behelyezték az első üzemanyag-kazettát, miután az illetékes hatóság, a Szövetségi Környezetvédelmi, Műszaki és Nukleáris Ellenőrző Szolgálat (Rosztyehnadzor) erre engedélyt adott. A tervek szerint az összesen 163 nukleáris üzemanyag-kazettát öt napon belül berakják a II-es kiépítés 2. blokkjának reaktorába.

Az üzemanyag behelyezése egyúttal a reaktor fizikai indításának kezdetét jelzi. A reaktor ezután a láncreakció beindításával eléri az első kritikusságot, majd ezután meghatározzák a fő működési paramétereket. A következő szakaszban történik meg a blokk hálózatra csatlakoztatása. A különböző teljesítményszinteken végzett tesztek és a szükséges engedélyek után, a tervek szerint a blokk az év végén áll kereskedelmi üzembe.

A VVER-1200 típus a Roszatom 3+ generációs nyomottvizes reaktora és a világ egyetlen, 3+ generációs sorozatgyártású modellje. A Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés második egysége a 2016-ban elindított és azóta üzemelő 1-es blokkot, illetve a Leningrádi Atomerőmű II. kiépítésének 2018 végén kereskedelmi üzembe állt 1-es blokkját követi a sorban és így már a harmadik 3+ generációs blokk lesz. A Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítésének első blokkja 2016 óta eddig 16,8 TWh villamos energiát termelt.

A közleményben Vlagyimir Povarov, a Novovoronyezsi Atomerőmű igazgatója emlékeztetett, hogy számos külföldi ország választotta ugyanezt a technológiát, többek között Finnország, Magyarország, Banglades és Fehéroroszország. Jelenleg a Roszatom 12 országban 36 blokkot épít - tette hozzá.

A korábbi VVER blokkokkal összehasonlítva az innovatív 3+ VVER-1200 típusú blokk számos biztonsági és gazdasági előnnyel rendelkezik. A teljesítménye 7 százalékkal nagyobb, a szükséges személyzet létszáma 30-40 százalékkal kevesebb, a blokk élettartama pedig megkétszereződött, elérve a 60 éves időtartamot, amely akár 80 évre is kitolható.

A közlemény szerint a reaktor elindításának és az év végén várható kereskedelmi üzemkezdetnek köszönhetően 27 százalékra nő a nukleáris energia részesedése a közép-oroszországi villamosenergia-rendszerben, továbbá nem kerül a légkörbe évi több mint 4 millió tonna üvegházhatást okozó gáz és erősödik a régió gazdasága.

A novovoronyezsi II-es kiépítés 2-es számú blokkja várhatóan 2019 végén kezdi meg a kereskedelmi üzemét, ezzel az atomerőmű teljes kapacitása közel 3,8 GWh-ra fog növekedni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!