A PannErgy Nyrt. a második negyedévben 19,8 százalékkal nagyobb hőmennyiséget értékesített éves összevetésben

Gazdaság, 2021.07.15

A PannErgy Nyrt. a második negyedévben 326,98 ezer gigajoule hőmennyiséget értékesített, 19,8 százalékkal többet, mint egy évvel korábban - közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel.    

A közlemény szerint ez a növekedés elsősorban a korábbi éveknél hűvösebb tavaszi időjárásnak, valamint az elmúlt időszakok kapacitásnövelő és hatékonyság javító beruházásainak köszönhető.

A második negyedévre vonatkozó termelési jelentésben bemutatott adatokat figyelembe véve, a társaság megerősíti, hogy várhatóan teljesül a 2021-es üzleti évre vonatkozó, konszolidált 2800 - 2880 millió forintos EBITDA-terv.

A jelentés kitér a klímaváltozás mérséklésére is. A PannErgy ehhez a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésével járul hozzá, tevékenységének köszönhetően mintegy 599 ezer tonnával kevesebb üvegházhatású gáz került a légkörbe - írták. Az éghajlatváltozás hazai, egyik jól érzékelhető hatása, az időjárási viszonyok folyamatosan hektikus és szélsőséges változékonysága, valamint a Magyarországra historikusan jellemző hideg, stabilan fagypont alatti téli hónapok átlagos hőmérsékletének markánsan fagypont feletti tartományba való emelkedése. A geotermikus hőtermelés kibocsátására ezek a változások várhatóan nem hatnak kedvezőtlenül, ugyanis a fűtési időszakban 2-8 Celsius fok közötti külső hőmérsékleten ideális a napi geotermikus hőértékesítés. Ezzel összhangban az átmeneti évszakok esetleges hőigény csökkenését az enyhülő téli időszakok potenciáljának növekedése kompenzálhatja.

A PannErgy 2020-ban konszolidáltan 5,922 milliárd forint árbevételt ért el az előző évi 5,648 milliárd forint után a nemzetközi pénzügyi beszámolási szabványok (IFRS) szerint. A konszolidált nettó eredménye 236,7 millió forint nyereség volt, míg az előző évet 734,9 millió forint pozitív eredménnyel zárta.

A társaság részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek, csütörtöki záróáruk 822 forint volt. Árfolyama az utóbbi egy évben 588 forint és 910 forint között alakult.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!