A Richter licenc-szerződést kötött egy terméke értékesítésére az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2021.12.09

A Richter Gedeon Nyrt. és a Hikma Pharmaceuticals PLC kizárólagos licenc-megállapodást írt alá a Richter denosumab hatóanyagtartalmú készítményeinek értékesítéséről az Amerikai Egyesült Államokban - közölték a Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön.

A denosumab az oszteoporózis és a csontrák következtében kialakult csonttörés kezelésére szolgáló humán, monoklonális ellenanyag. Gyógyszeres kezelés következtében fellépő magas törési kockázatú vagy csonttömegvesztéses páciensek, illetve csontáttétes vagy óriássejtes csontdaganatban szenvedő rákos betegek gyógyítására használják.

A készítmények két referenciaterméke jelenleg globális Fázis 1 és Fázis 3 klinikai vizsgálatok alatt állnak.

A megállapodás értelmében a Richter feladata a termékek fejlesztése (a globális Fázis 1 és Fázis 3 klinikai vizsgálatok lefolytatása), valamint az Egyesült Államok piacára szánt késztermékek szállítása. A Hikma felel a törzskönyvezésért az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalánál és kizárólagos joggal értékesíti majd azokat az Egyesült Államokban.

A licenc- szerződés pénzügyi rendelkezései alapján a Richter a megállapodás aláírásakor bevételre jogosult, amit előre meghatározott fejlesztési és egyéb mérföldkövek elérésekor további bevételek követnek, többtízmilliós amerikai dollár nagyságrendben.

A Hikma az Egyesült Államokban, a közel-keleti és észak-afrikai régióban (MENA) és Európában helyi jelenléttel bíró globális vállalat, székhelye az Egyesült Királyságban található. Branded és márkanév nélküli generikus készítményeket forgalmaznak, mintegy 8600 munkatársuk van. Kiemelkedő licencpartnernek számítanak és kockázati tőke üzletágukon keresztül innovatív egészségügyi technológiákat tesznek elérhetővé - írták a közleményben.

A 2020. év végén 3,8 milliárd euró tőzsdei értékkel bíró Richter mintegy 1,6 milliárd euró konszolidált árbevételt ért el 2020-ban. Az idén a második negyedévben konszolidáltan 28,6 milliárd forint adózott nyereséget ért el, 11,1 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál, árbevétele 13,6 százalékkal 155,9 milliárd forintra nőtt, meghaladta az elemzői várakozásokat.

A Richter részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. Az elmúlt évben a legmagasabb árfolyama 9 320 forint, a legalacsonyabb 7 200 forint volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!