A román gazdaság 7,1 százalékkal nőtt az idei első kilenc hónapban

Gazdaság, 2021.11.16

A román gazdaság teljesítménye a nyers adatok szerint 7,1 százalékkal nőtt az idei első kilenc hónapban a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte kedden gyorsjelentésében a román országos statisztikai intézet.

A román bruttó hazai termék (GDP) 6,8 százalékkal bővült a vizsgált időszakban a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint.

A harmadik negyedévben a román GDP 7,2 százalékkal nőtt a nyers adatok szerint a tavalyi harmadik negyedévhez mérten, a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a bővülés 8 százalék volt. A második negyedévhez képest a július-szeptember közötti időszakban a román gazdaság teljesítménye 0,3 százalékkal nőtt.

A harmadik negyedéves 7,2 százalékos növekedés megerősítette, hogy a román gazdaság helyreállt a járvány előtti szintre, hiszen tavaly a harmadik negyedévben a GDP 5,6 százalékkal csökkent 2019 azonos időszakához képest. A második negyedévben is a nyers adatok szerint 13,9 százalékos éves növekedést jegyeztek a tavalyi április-június időszakhoz képest, miután 10,1 százalékos csökkenést regisztráltak 2020 második negyedévében 2019 azonos időszakához viszonyítva.

A román kormány az idén 7 százalékos gazdasági növekedésre számít. Tavaly egész évben a román bruttó hazai termék (GDP) 3,9 százalékkal esett vissza, ami felülmúlta a hatóságok és az elemzők várakozását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!