A román kormány a gazdaság teljesítményének 4,2 százalékos csökkenésére számít az idén

Gazdaság, 2020.11.18

A román kormány az idén 4,2 százalékos gazdasági csökkenésre számít, ami nagyobb visszaesést jelent a korábban közölt 3,8 százalékhoz mérten - jelentette be szerdán Florin Citu pénzügyminiszter.

A tárcavezető közölte, hogy a kormány asztalán van az idei harmadik költségvetés-kiigazítás, amelyet hamarosan elfogadnak. A tervezet sarokszámai szerint az államháztartási hiány az év végén eléri a román bruttó hazai termék (GDP) 9,1 százalékát, ami szintén magasabb, mint a korábban remélt 8,6 százalék. Ez a hiány abszolút értékben 96 milliárd lejnek felel meg (7.104 milliárd forint). Közölte, hogy a jövő évre 7 százalékos GDP-arányos deficitet terveznek. Mint mondta, az idei deficitnövekedést főleg a vállalatok tavasztól felgyűlt adósságainak az átütemezése okozza a következő 12 hónapra. A költségvetés-kiigazítás során az egészségügyre, a szociális ellátásra, az oktatásra és a beruházásokra fordított kiadások nőnek.

A miniszter emlékeztetett, hogy tavaly év végén még 4,2 százalékos gazdasági növekedéssel számoltak 2020-ra, ezért a koronavírus-járvány miatt a GDP mintegy 8 százalékponttal lesz kisebb az eredeti tervekhez képest. Felidézte, hogy a bukaresti kabinet eredetileg 3,6 százalékos GDP-arányos deficitet tervezett, később 6,7 százalékra, majd 8,6 százalékra emelték az egészségügyi és gazdasági védekezésre fordított kiadások növekedése miatt.

A GDP-re vonatkozó mostani becslése a román kormánynak derűlátóbb, mint a nemzetközi intézményeké, hiszen az Európai Bizottság 5,2 százalékos román GDP-csökkenéssel számol, míg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 4,8 százalékos visszaesést vetített előre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!