A román kormány előrejelzése szerint 4,4 százalékkal csökkent tavaly a gazdaság

Gazdaság, 2021.01.19

A román kormány gazdasági előrejelzési bizottságának várakozása szerint tavaly a román gazdaság teljesítménye 4,4 százalékkal csökkent 2019-hez képest, ami rosszabb előrejelzés az ősszel közölt 3,8 százalékos visszaeséshez mérten.

Az adat a 2020-2024-es időszakra vonatkozó prognózisban szerepel, amelyet hétfőn ismertetett az Agerpres hírügynökség. A jelentés szerint a román gazdaság teljesítményét a vártnál jobban visszavetette a koronavírus-járvány második hulláma, ezzel magyarázták a tavaly őszi jelentésbe foglalt adat módosítását. A lakossági szolgáltatások, a járműeladások a vártnál jobban csökkentek, de a mezőgazdaság is várakozáson alul teljesített a tavalyi szárazság miatt.

A testület az idei várható gazdasági növekedésre vonatkozóan is mérsékelte derűlátását, hiszen a korábban közölt 4,5 százalékos növekedés helyett az idén 4,3 százalékos GDP-bővülésre számít.

A Ziarul Financiar című gazdasági újság által megkérdezett elemzők ugyanakkor a 4,3 százalékos növekedést is túl optimistának tartják. A nemzetközi intézetek és az elemzők többsége 2,7 és 3,3 százalék közötti román GDP-bővülést valószínűsített az idei évre. Ugyanakkor a Nemzetközi Valutaalap 4,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!