A svájci kormány változtatott idei és jövő évi GDP-növekedési előrejelzésén

Gazdaság, 2021.12.09

A svájci kormány minimálisan feljavította a gazdaság idei növekedésével kapcsolatos előrejelzését, ugyanakkor a jövő évit rontotta és azzal számol, hogy az idén és jövőre az infláció magasabb lesz az eddig becsültnél, a  munkanélküliség viszont fokozatosan csökken.

A svájci kormány gazdasági államtitkárságának (SECO) honlapjára csütörtökön felkerült új előrejelzés szerint az idén a hazai össztermék (GDP) az eddig várt 3,4 százalék helyett 3,5 százalékkal nő a tavalyi 2,5 százalékos csökkenés után. A GDP jövő évi növekedésével kapcsolatos várakozását 3,6 százalékról 3,2 százalékra vitte le a svájci kormány, amely 2023-ban 2 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít.

Svájcban tavaly 0,7 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak, az idén viszont 0,6 százalékkal nőnek az eddig várt 0,5 százalék helyett a legújabb előrejelzés szerint. A jövő évi becsült fogyasztói áremelkedést 0,8 százalékról 1,1 százalékra változtatta a SECO, amely 2023-ra 0,7 százalékos inflációt jelzett előre.

Ami a munkanélküliséget illeti, a ráta a korábbi becsléshez hasonlóan 3 százalék lesz az idén a tavalyi 3,1 százalék után. A svájci kormány a jövő évi adatot 2,7 százalékról 2,4 százalékra módosította, 2023-ban pedig a prognózis szerint tovább csökken, 2,3 százalék lesz a munkanélküliség.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!