A szerb kormány segít a svájcifrank-hiteleseken

Gazdaság, 2019.04.16

Szerbiában a svájcifrank-hitelesek tartozását euróra váltják, majd az így kapott összeg 38 százalékát leírják az állam, illetve a bankok terhére - döntött a szerb kormány kedden, az erről szóló törvényjavaslat pedig már a héten a parlament elé kerülhet.

Szerbiában mintegy 16 800 embernek van még svájcifrank-hitele, összesen 540 millió euró értékben.

Amennyiben a parlament is elfogadja az erről szóló törvényt, a hitelesek tartozásának 15 százalékát az állam, 23 százalékát pedig a bankok terhére írják le. A törvényjavaslat szerint a fennmaradó tartozás kamata nem haladhatja meg a 3,4 százalék plusz a három hónapos vagy hat hónapos európai irányadó bankközi kamatlábat (Euribor), ha pedig fix kamatot állapítanak meg, az nem haladhatja meg a 4 százalékot.

A törvényjavaslat a kormány és az érdekelt felek hosszú tárgyalássorozata után született meg. A kormány döntését feltehetően segítette az is, hogy a szerbiai Legfelsőbb Semmítőszék április elején meghozott állásfoglalása szerint a bankoknak a svájci frank alapú hiteleket eurósra kell váltaniuk, és fel kell hagyniuk azoknak a hiteleseknek a kilakoltatásával, akik nem tudják törleszteni a lakáshitelüket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!