A szigetelési munkákat is késleltetheti a munkaerőhiány

Gazdaság, 2018.12.01

A családi házak tervezett szigetelését akár egy évvel is késleltetheti az építőipari munkaerőhiány a szigetelőanyagokat gyártó Knauf Insulation szerint.

A vállalat közleményében kifejtette: a tavalyinál alig több, mintegy 25-30 ezer családi házat újítanak fel idén, ugyanakkor az átadott újépítésű ingatlanok száma az év végére megduplázódik, ami elvonja a kapacitást és a jó szakembereket a felújításoktól.

A Knauf Insulation adatai szerint a hőszigetelő rendszerek kivitelezésének átlagos munkadíja az idén tovább nőtt, már eléri a négyzetméterenkénti 5-6 ezer forintot, de a folyamatosan emelkedő munkadíjak ellenére hiány van jó szakemberekből és kivitelezőkből, kapacitásaik akár 10-12 hónappal előre le vannak kötve. Eközben már olyan vállalkozók is végeznek ilyen munkát, akiknek nincs kellő tapasztalata a szigetelési rendszerek professzionális kivitelezésében.

A jól megtervezett, egymással kompatibilis elemekből álló hőszigetelési rendszer akár 40-50 százalékkal is csökkenteni tudja a családi házak fűtési költségét. A jól kivitelezett szigetelés ára a szigetelőanyag 30 éves életciklusa során 6-7-szer is megtérülhet, ezért alapvető a professzionális kivitelezés - hívta fel a figyelmet a Knauf Insulation.

A társaság felidézte: a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) által vezetett vállalkozó kivitelezői nyilvántartás szerint a vállalkozók által megadott adatok alapján 1398 vállalkozás végez hang- és hőszigetelő tevékenységet.

A közlemény idézi Aszódy Tamást, a Knauf Insulation ügyvezető igazgatóját, aki hangsúlyozta: a hőszigetelési rendszerek valós teljesítménye a kivitelezés minőségén is múlik, ezért célszerű ellenőrizni, hogy a kiválasztott vállalkozó regisztrált tag-e az MKIK adatbázisában, ami 2010. január 31. óta minden építőipari kivitelezőnek kötelező, és érdemes várni is a jó szakemberekre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!