TV műsor

A szlovén GDP 1,6 százalékkal nőtt az első negyedévben

Gazdaság, 2021.05.31

A szlovén gazdaság teljesítménye 1,6 százalékkal nőtt az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a szlovén statisztikai hivatal hétfőn.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a szlovén bruttó hazai termék (GDP) 1,4 százalékkal nőtt 2020 utolsó negyedévéhez képest és 2,3 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. Tavaly a szlovén gazdaság 5,5 százalékkal zsugorodott az előző évhez képest.

A jelentés szerint a GDP bővüléséhez leginkább a beruházások valamint az export és a fogyasztási kiadások növekedése járultak hozzá.

A háztartások végső fogyasztási kiadásainak volumene 0,4 százalékkal, a bruttó állóeszköz-felhalmozás 7,6 százalékkal nőtt.

Az export 0,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, az import pedig 0,5 százalékkal bővült.

Az első negyedévben egy százalékkal csökkent a foglalkoztatottak száma az előző év ugyanezen időszakához képest. A legtöbb munkahely a szálloda- és vendéglátóiparban, a támogató szolgáltatásokban és az építőiparban szűnt meg. Új munkahelyek főleg az egészségügyben és a szociális ellátásban jöttek létre az ország statisztikai hivatalának jelentése szerint.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!