A szlovén GDP 9,8 százalékkal nőtt az első negyedévben

Gazdaság, 2022.05.16

A szlovén hazai össztermék (GDP) 9,8 százalékkal nőtt az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a szlovén statisztikai hivatal hétfőn.

A jelentés szerint a GDP bővüléséhez leginkább a beruházások és a fogyasztási kiadások növekedése járult hozzá.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az első negyedévben 9,6 százalékkal nőtt a GDP éves szinten, míg negyedéves bázison 0,8 százalékkal erősödött, ami jelentős lassulás az előző negyedévi 5,3 százalékhoz képest.

Az előző év azonos időszakához képest, a belföldi fogyasztás 16,6 százalékkal, a háztartások kiadásai 20 százalékkal bővültek, a beruházások volumene 12,7 százalékkal nőtt.

A külkereskedelmi mérleg az első negyedévben is negatívan hatott a növekedésre: az export 7,7 százalékkal, az import pedig 15,7 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest, ami 5,6 százalékponttal fékezte a gazdaság növekedését.

A szlovén kormány makrogazdasági elemzésekkel és fejlesztésekkel foglalkozó hivatala (IMAD) megjegyezte: az éves növekedés nagyon alacsony bázisról indult, és a számok összhangban vannak a márciusban közzétett tavaszi előrejelzésekkel.

"Sajnos a geopolitikai körülményekkel és az energiaellátással kapcsolatos bizonytalanság azóta súlyosbodott" - mondta Maja Bednas, az IMAD igazgatója.

A Banka Slovenije, az ország jegybankja szerint a várakozásoknak megfelelően alakult a negyedéves bővülés lassulása, ugyanakkor rámutatott, hogy a növekedés üteme továbbra is 0,6 százalékponttal haladja meg az uniós átlagot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!